Gemeente Doetinchem

Persbericht, 21 april 2010

Burgemeester start procedure voor tijdelijke sluiting coffeeshop Diamond

Coffeeshop Diamond hangt een sluiting van drie maanden boven het hoofd. Burgemeester Kaiser heeft hiertoe woensdag 21 april de procedure gestart. Het besluit tot het in gang zetten van de procedure voor het tijdelijk sluiten van coffeeshop Diamond is de uitkomst van de controle die afgelopen week bij de coffeeshop werd verricht in het kader van de Gelderse Handhavingsweek 2010.

Woensdagmiddag is de eigenaar van coffeeshop Diamond op de hoogte gebracht van het voornemen van burgemeester Kaiser. Tot maandag 26 april 12.00 uur heeft de eigenaar gelegenheid om op het voorgenomen besluit te reageren. Daarna beslist de burgemeester in overleg met het college of de coffeeshop definitief drie maanden dicht gaat.

Handhavingsestafette
Aanleiding voor het in gang zetten van de procedure is de handhavingsestafette die afgelopen vrijdag plaatsvond in het kader van de Gelderse Handhavingsweek. Daarbij werden alle coffee- en growshops in de gemeente Doetinchem gecontroleerd. Handhavers van de Belastingdienst, politie, douane, marechaussee en de gemeenten troffen bij Diamond een te grote voorraad aan softdrugs aan. Wettelijk is 500 gram toegestaan, bij Diamond was naar schatting 2 kilogram aanwezig. Dit was voor de burgemeester van Doetinchem aanleiding om maatregelen te treffen.

Eerdere overtredingen
Bij het voornemen om de coffeeshop tijdelijk te sluiten, laat de burgemeester ook eerdere overtredingen meewegen. In 2000 heeft de eigenaar van Diamond een waarschuwing gehad voor de (door)verkoop van softdrugs aan minderjarigen. Ook in februari 2010 kreeg de eigenaar een officiële waarschuwing. Dit was naar aanleiding van diverse klachten die in de begeleidingscommissie van de coffeeshop zijn besproken. In 2004 ontving de eigenaar een waarschuwing, eveneens vanwege het niet naleven van de vergunningsvoorschriften (AHOJ-G criteria). Toen kregen de handhavers geen toegang tot alle ruimtes. Dit is wel verplicht. Datzelfde was bij de controle van afgelopen vrijdag het geval.

Tijdelijk
De voorgenomen sluiting van de coffeeshop is tijdelijk, voor een periode van drie maanden. Volgens het handhavingsarrangement kan een tijdelijke sluiting volgen op een officiële waarschuwing van de burgemeester.
Er loopt momenteel een procedure voor verlenging van de exploitatievergunning en gedoogbesluit. In de afweging of de vergunning al dan niet wordt verlengd, wordt deze overtreding en de gevolgen daarvan meegenomen.

Als de burgemeester na het aflopen van de reactietermijn definitief besluit tot het sluiten van coffeeshop Diamond gedurende drie maanden, gaat de sanctie per dinsdag 27 april in.