Gemeenten: strengere maatregelen tegen comazuipen

21/04/2010 16:27

VNG

Gemeenten: strengere maatregelen tegen comazuipen

Gebruik alcohol strafbaar stellen om alcoholmisbruik jongeren tegen te gaan

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is geschrokken van cijfers uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (STAP). Daaruit blijkt dat het aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, het afgelopen jaar met bijna de helft is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Om deze ontwikkeling tegen te gaan moeten gemeenten strenger kunnen optreden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil daarom het gebruik van alcohol door jongeren onder de zestien jaar strafbaar stellen. Nu is het zo dat alleen het in bezit hebben van alcohol onder de zestien jaar strafbaar wordt gesteld. Dat is dus onvoldoende. Voorkomen moet worden dat jongeren onder de zestien alcohol drinken.

Vooralsnog zijn de maatregelen die verkopers van alcohol treffen niet effectief geweest. Ook de jongere zelf moet strafbaar worden gesteld. Als jongeren thuis drinken zijn ouders daarvoor verantwoordelijk. Dat geldt ook als jongeren de straat op gaan. De realiteit is dat deze jongeren zich niet altijd door hun ouders laten begeleiden. Wel worden jongeren dan blootgesteld aan het gebruik van alcohol.

Als de overheid in de openbare ruimte het indrinken onder jongeren onder de zestien wil aanpakken, moet ook het gebruik van alcohol worden aangepakt. De VNG wil dat gemeenten kunnen optreden als er vermoedens zijn van alcoholgebruik onder de zestien jaar. Het gaat hier dan om jongeren die zich in de openbare ruimte begeven en overlast veroorzaken. Voor deze groep moet een verplichte blaastest worden ingevoerd.

Ook het verhogen van de leeftijdsgrens van zestien naar achttien jaar voor de alcoholverkoop is een van de maatregelen die ingezet kan worden om deze problematiek tegen te gaan. De VNG vindt het jammer dat in de Tweede Kamer voor genoemde maatregelen vooralsnog geen meerderheid is.

Gehoopt wordt dat de standpunten van de VNG wettelijk worden vastgelegd om alcoholmisbruik onder de groep jongeren onder de zestien beter te kunnen bestrijden.

Den Haag, 21 april 2010