Gemeente Oldambt


Ruim EUR 2 miljoen voor Kiek over Diek; fietspad Waddendijk

Een fietspad over en langs de Groningse Waddenzeedijk vanaf Lauwersoog tot aan de Dollard (Nieuw Statenzijl). Daarvoor hebben GS vandaag ruim 2 miljoen euro gereserveerd.

Bovendien gaan GS een aanvraag indienen bij het Waddenfonds voor subsidie (aanvraag 2,7 miljoen euro).

De fietsroute - 90 kilometer lang - zal afwisselend over de dijk, voor- en achterlangs de dijk gaan lopen. Kwetsbare plekken in de natuur worden gemeden. Het fietspad zal aansluiten op bestaande fietsroutes, zodat er recreatieve rondjes kunnen worden gefietst en bezienswaardigheden landinwaarts kunnen worden bezocht. De uitvoeringsperiode is 5 jaar.

De betrokken gemeenten (De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt) zijn gevraagd om een cofinanciering van 125.000 euro over 5 jaar.

Tot nog toe is de Waddenzeedijk voornamelijk vanuit de verte te bewonderen. Er zijn slechts weinig mogelijkheden om de dijk te bereiken, laat staan om het gebied verder te verkennen wandelend of met de fiets.
Het college van GS heeft in het collegeprogramma 2007 - 2011 zich ten doel gesteld, om daar verandering in aan te brengen.

De fietsroute verbindt twee unieke natuurgebieden met elkaar, het Lauwersmeer en de Dollard. Fietsend over de kruin van de dijk, beleeft de fietser het landschap vanuit de hoogte en kan volop genieten van het landschap en de natuur. Met aan de ene kant UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee en aan de andere kant de aardappel-, graan- en koolzaad-velden. Ook langs de route binnendijks en buitendijks valt er veel te zien en te beleven. Zoals de historische sluis in Noordpolderzijl tot de kwelders nabij de Westpolder. Langs de route worden specifieke bezoekers-voorzieningen aangelegd, zoals een uitkijkpost, informatiepunt, kunstwerk, trekkershut etc.

Het plan dat er nu ligt is tot stand gekomen na overleg met natuurorganisaties, waterschappen, gemeenten, omliggende dorpen, ondernemers en andere belanghebbenden en zij worden ook bij de verdere
uitwerking betrokken. Landschapsbeheer Groningen heeft een projectplan gemaakt over hoe de route gerealiseerd kan worden. Daarnaast is een fietsrouteboekje gemaakt, dat de route beschrijft anno 2020: wat is er onderweg te zien, te beleven, waar kan ik slapen etc.

Het fietspad creëert nieuwe mogelijkheden om te genieten van het unieke dorpen- en wierdengebied in Noord-Groningen en is een aanvulling op wat er al is. Waaronder bijvoorbeeld het project Waddenwandelen (netwerk van 1200 km voetpad door het Waddenkustgebied) en het Waddenfonds-project Landmerken, waar wordt gewerkt aan functieverandering van acht kerken en kerktorens langs de kust naar o.a. uitkijk- en informatiepunten.
De betrokken partijen verwachten dat met de realisatie van dit fietspad ook nieuwe initiatieven zullen worden gegenereerd, zoals het ontwikkelen van toeristische producten, arrangementen en evenementen, maar ook om de eigen inwoners meer te betrekken bij de Waddenzee. De dwarsverbindingen met het achterland spelen daarbij een belangrijke rol. Het biedt een impuls voor activiteiten die de leefbaarheid in de regio versterken.