Groen!

Vlaanderen nog ver weg van topregio. VIA/Pact 2020 heeft nood aan bijsturing

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 21 april 2010 in "Democratie en overheid"

Kris Peeters onderkent dat Vlaanderen in Actie / Pact 2020 nood heeft aan verdieping en bijsturing. De nulmeting die gebeurde in het kader van ViA/Pact 2020 toont aan dat er heel wat verbeterpunten zijn. Dat antwoordde hij vandaag op een interpellatie van Groen!-fractievoorzitter Filip Watteeuw in de commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement.

Filip Watteeuw stelde vast dat het vier jaar na de lancering van Vlaanderen in Actie door toenmalig minister-president Yves Leterme wachten blijft op de resultaten van Vlaanderen in Actie en Pact 2020. Voorlopig blijft het vooral bij fora, events en seminaries. Experts, ervaringsdeskundigen en stakeholders kregen wel het woord maar dit werd niet omgezet in concrete en zichtbare realisaties. Filip Watteeuw "De nulmeting toont aan dat we op tal van domeinen in negatieve zin evolueren. We kunnen enkel vaststellen dat Vlaanderen nog heel ver weg is van de positie van topregio op economisch, ecologisch en sociaal vlak."

Het blijkt dat we voor heel wat indicatoren in negatieve zin evolueren. Vaststellingen zijn onder meer de grote kloof tussen top en basis in het onderwijs, het gebrek aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling, meerdere kritische punten op het vlak van milieu, de achteruitgang op het vlak van natuur, het te beperkte aandeel van hernieuwbare energie...

Opvallend was dat sommige stakeholders ondertussen een aantal accentverschuivingen vroegen. Zo vroegen ACW en de `Verenigde Verenigingen' om de ambities meer te richten op milieu, armoede, cultuur en etnische minderheden. Kris Peeters is bereid om bij te sturen al spreekt hij zelf liever over een verdieping van de doelstellingen.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter
recente nieuwsberichten
21/04/2010 Vlaanderen nog ver weg van topregio. VIA/Pa... 16/04/2010 BHV: een oplossing die iedereen vooruit hel... 14/04/2010 De logica van het nog steeds zwakke vlees 02/03/2010 Stijn Bex stapt over naar Groen!
16/10/2009 Groen! wil regularisatie zonevreemde bossen... archief