Openbare bibliotheek Amsterdam


Tentoonstelling "Woordbeeld, Thonik in de OBA" geopend

Thonik in de OBA
08 apr 2010 - 16:49
thonik_shanghai

Vrijdag 16 april is in de expositieruimte in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling Woordbeeld, Thonik in de OBA geopend.

Het Amsterdamse grafisch ontwerpbureau Thonik presenteert zich de komende twee maanden in de OBA met een prachtig vormgegeven tentoonstelling. Deze plek is niet voor niets gekozen, want Thonik heeft ook de huisstijl en het logo van de OBA ontworpen.

In de tentoonstelling ligt het accent op het grafische werk van Thonik met affiches, boeken uitnodigingen, flyers, etc. Veel aandacht wordt geschonken aan de succesvolle campagnes voor de SP, de recente introductie van de huisstijl van de NRC en natuurlijk de werkzaamheden voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De tentoonstelling is prachtig vormgegeven met een serie affiches die de lengterichting van de expositieruimte accentueren, vitrines met grafisch werk en vier prachtige tapijten met logo's die onderstrepen hoezeer het woord en het beeld elkaar kunnen versterken.

De entree van de tentoonstelling is voor de OBA met een mooie fotocollage waarop het werk van Thonik goed tot uiting komt, het vermaarde openingsaffiche van 07-0702007 en een speciaal voor deze expositie ontworpen tapijt met het logo.

De werkwijze van Thonik is duidelijk zichtbaar. Zij werken altijd vanuit een helder concept waarbij eerst zoveel mogelijk wordt weggelaten en vervolgens met een helder woordbeeld een passend imago voor de betreffende organisatie wordt neergezet. Daarmee heeft Thonik zich ontwikkeld tot hét toonaangevende ontwerpbureau voor met name de culturele sector.

Na een inleiding van de creatief directeur van Thonik, Nikki Gonnissen, werd de tentoonstelling geopend door de hoofdredacteur van de NRC, Birgit Donker.
Uiteraard werd de link gelegd tussen OBA en de NRC. Allebei instellingen met een lange historie, die hun functies tegelijk behouden en vernieuwen in de nieuwe informatie-samenleving. Beide staan in het centrum van de openbaarheid, de sfeer waarin burgers kennisnemen van wat er in de wereld omgaat. De kwaliteit van die informatie uitwisseling hang mede af van de vorm van de woorden, beelden en tekens die gewisseld worden. En dat is juist de bijdrage die vormgeving oplevert. Met het werk voor deze opdrachtgevers staat Thonik in het hart van de samenleving.

De tentoonstelling is nog t/m 27 juni te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek, elke dag van 10.00 uur - 22.00 uur.