Radboud Universiteit Nijmegen


Grotere invloed op werktijden houdt werknemers gezond

Datum bericht: 21 april 2010

Als werknemers meer invloed hebben op hun werktijden komt dat hun gezondheid ten goede. Arbeids- en organisatiepsychologen dr. Debby Beckers, dr. Sabine Geurts en prof. dr. Michiel Kompier van de Radboud Universiteit Nijmegen (Behavioural Science Institute) gaan onderzoeken welke onderdelen van werktijdcontrole meer of minder belangrijk zijn voor het welbevinden van werknemers.

Ze hebben daarvoor een subsidie ontvangen van 248.000 euro uit het programma Participatie en Gezondheid van ZonMW, de subsidieverstrekker voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een promovendus onder begeleiding van bovengenoemde onderzoekers en in samenwerking met de Déhora Consultancy Groep.

Werktijdcontrole
Flexibele begin- en eindtijden, zelf pauzes kunnen inplannen, zelf vakanties, vrije dagen en het overwerk kunnen regelen. Wie wil dat nu niet? Het idee is dat naarmate werknemers meer controle en zeggenschap hebben over hun werktijden, ze hun werktijden beter kunnen afstemmen op zorgtaken en hun herstelbehoefte. Daardoor zullen ze minder last hebben van stress en vermoeidheid.

Eerder is al onderzoek gedaan naar de positieve effecten van werktijdcontrole, maar nog niet zo diepgaand en gedetailleerd als de Nijmeegse onderzoekers dat nu gaan doen. De onderzoekers gaan nu precies kijken welke aspecten van werktijdcontrole gunstige gezondheidseffecten hebben. Een aantal organisaties heeft zich reeds voor het onderzoek aangemeld, waaronder een ziekenhuis.

Zelfroostering
In de meest extreme vorm van werktijdcontrole stellen werknemers geheel naar eigen wens hun werkrooster samen (âzelfroosterenâ). Als iedereen zijn eigen wensrooster mag samenstellen, dan blijven de minder populaire diensten, zoals in het weekend en op feestdagen, toch over?

Onderzoekster Debby Beckers: âTeamleiders kunnen zelfrooster-software gebruiken om per tijdseenheid aan te geven hoeveel mensen ze voor welke diensten nodig hebben. Werknemers kunnen daarop vervolgens digitaal intekenen. Na een eerste ronde is het mogelijk dat de minder populaire diensten nog open staan. Werknemers die daar dan toch op intekenen verdienen bonuspunten, die ze later kunnen inzetten om gegarandeerd verlof te krijgen op dagen dat ze per se vrij willen zijn. Een heel eerlijk systeem dus.â

In de praktijk wordt zelfroosteren in Nederland steeds vaker toegepast, maar goede en diepgaande evaluaties bleven tot nu toe vaak uit. Via het gesubsidieerde onderzoeksproject zullen werknemers die deelnemen aan zelfrooster-interventies voor, tijdens en na de interventie uitgebreid gevolgd worden aan de hand van vragenlijsten. Op deze manier wordt de effectiviteit van het zelfroosteren op wetenschappelijk verantwoorde wijze geëvalueerd.

De onderzoeksresultaten zullen de komende jaren gepubliceerd worden in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften en worden gebundeld in een proefschrift.