Universiteit Twente


* UT onderzoeker schrijft beste dissertatie

UT onderzoeker schrijft beste dissertatie

21 april 2010

De 'Academy of Management' - internationaal leidend wat betreft managementonderzoek - reikt elk jaar een prijs uit voor de beste dissertatie op het gebied van onderzoek naar publiek en nonprofit management. Dit jaar gaat deze prijs naar Michel Ehrenhard van de Universiteit Twente met zijn proefschrift: 'De structuratie van resultaatgericht management: Een pragmatisch perspectief op middelmanagers in de Nederlandse Rijksoverheid'. De Amerikanen spreken van 'excellent work'.
Dr. Ehrenhard neemt in augustus in Montreal (Canada) zijn prijs in ontvangst.

In zijn onderzoek onderzocht Ehrenhard (30), geboren te Nijverdal, waarom organisatieveranderingen in het algemeen - maar vooral in de overheid - zo moeilijk te realiseren zijn. Hiertoe maakte hij een onderscheid tussen twee werkwijzen, namelijk de bureaucratische en de resultaatgerichte, en ontwikkelde hij een methode om deze in de praktijk te kunnen bestuderen. Met deze methode werd het gedrag van middelmanagers tijdens de invoering van resultaatgericht managementinitiatieven in de Nederlandse Rijksoverheid bestudeerd. Specifiek werd eerst gevraagd naar het beeld van interne consultants, waarna uitgebreide veldstudies in twee ministeries zijn uitgevoerd.

Vooral mindfulness (bewustzijn in het heden) en improviseren speelden in zijn studie een belangrijke rol in succesvolle veranderingen. Omdat deze gedragingen gericht zijn op het heden zijn consultants en managers in staat routinematig en vastgeroest gedrag te overkomen. Tevens kwam naar voren dat weerstand tegen resultaatgericht management onder middelmanagers voornamelijk werd veroorzaakt door territoriumdrift, traditionele overtuigingen en een laag vertrouwen in het eigen kunnen.