GroenLinks

Brede steun voor civiele politiemissie Afghanistan

Woensdag 21 april 2010, 17:38u - Marike Peters

GroenLinks en D66 hebben brede steun in de Tweede Kamer voor een motie die zij vanmiddag indienen. De motie vraagt de regering een serieuze bijdrage te leveren aan de Europese civiele politietrainingsmissie in Afghanistan. GroenLinks en D66 maken zich al jaren hard voor een andere internationale aanpak in Afghanistan.

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters: "Er zijn geen goede militaire oplossingen voor de problemen van de Afghaanse bevolking. De Afghanen willen dat hun kinderen veilig over straat kunnen en roepen om aanpak van criminaliteit en de cultuur van straffeloosheid. Hier is civiele politie voor nodig: wijkagenten en rechercheurs."

"Afghanistan krijgt met de Europese trainingsmissie zelf de mogelijkheid de veiligheid van haar bevolking te verbeteren", zegt D66-Tweede Kamerlid Alexander Pechtold.

Volgens Peters heeft deze motie de ruimte weten te vinden voor een Nederlandse bijdrage in Afghanistan in de vorm van wederopbouw van civiele politie, die breed gedragen wordt in de Tweede Kamer. De bescheiden Nederlandse bijdrage waar de motie om vraagt, loopt een nieuwe regering niet voor de voeten, maar waarborgt de continuïteit in de Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.

Pechtold: "Op deze manier geeft Nederland een helder signaal aan de internationale partners en Afghanistan in het bijzonder, dat Nederland Afghanistan niet in de steek laat."

Na jaren van oorlog in Afghanistan is de veiligheid verslechterd. De Taliban wint terrein en steun onder de bevolking neemt af, omdat de internationale troepen te weinig rekening houden met de noden van de bevolking. Om die reden zijn GroenLinks en D66 tegen verlenging van de huidige missie in Afghanistan.

De motie roept de regering op de behoefte op het gebied van civiele politietraining en -opleiding in Afghanistan in kaart te brengen en te kijken hoe Nederland daarin kan voorzien. Met een breed mandaat van de Tweede Kamer kan demissionair minister Verhagen opties hiervoor gaan uitwerken. De Europese politietrainingsmissie kampt met grote tekorten. De motie van GroenLinks en D66 wordt ondersteund door CDA, VVD, CU en SGP. GroenLinks en D66 hopen dat de PvdA, die altijd voor politietraining in Afghanistan is geweest, de motie zal steunen.