De Haagse Hogeschool

IFRAME: /images/pobtrans.gif

Conferentie âZelf en loopbaan: dialoog in tijden van onzekerheidâ, 21 april 2010

Op woensdag 21 april 2010 organiseert het lectoraat Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool in samenwerking met het International Institute for the Dialogical Self de conferentie âZelf en loopbaan: dialoog in tijden van onzekerheidâ. Sprekers zijn o.a. prof. dr. Hubert J.M. Hermans, emeritushoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen en dr. Frans Meijers, lector Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool.

Een van de meest in het oog springende kenmerken van de (post) moderne maatschappij is de ervaring van onzekerheid. Iedereen is getuige van de teloorgang van de stabiele, hiërarchisch gestructureerde maatschappij opgebouwd rondom centrale, richtinggevende waarden. Het gevolg is dat traditionele loopbanen verdwijnen en vervangen worden door een âboundaryless careerâ waarin zelfsturing - en ook loopbaanbegeleiding en coaching - steeds belangrijker wordt. Tegelijkertijd is het maatschappelijke veld in toenemende mate complex waardoor er onvermijdelijke, maar fascinerende verschillen tussen individuen, groepen en culturen ontstaan. Deze verschillen gaan gepaard met tegenstellingen en spanningen die zich niet alleen afspelen in de maatschappelijke omgeving maar ook in onszelf. Zulke processen, en de emoties die erdoor worden opgeroepen, dringen diep door in de interne sferen van onszelf waarin ze vragen om een antwoord. Maar kan een individu dit antwoord wel geven? En hoe ziet dat antwoord er uit?Â

Centrale vragen in deze conferentie zijn: * hoe kan dialoog bijdragen tot de verdere ontwikkeling van het individuele zelf? * in hoeverre is er in onze samenleving - en meer speciaal in het onderwijs en in arbeidsorganisaties - ruimte voor dialoog? * is de alomtegenwoordige ervaring van onzekerheid enkel negatief en onwenselijk of heeft het ook positieve en constructieve mogelijkheden? * hoe kunnen onzekerheidstolerantie en dialogische capaciteiten worden ingezet bij het vorm geven van de loopbaan tegen de achtergrond van de steeds belangrijker wordende gelijktijdige ontwikkeling van hoofd, hand en hart?

Sprekers zijn o.a. prof. dr. Hubert J.M. Hermans, emeritushoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen en dr. Frans Meijers, lector Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool. De 17 workshops worden gegeven door zowel onderzoekers als professionals op het gebied van (loopbaan)begeleiding. Ze sluiten aan bij het doel van de conferentie, namelijk een productieve ontmoeting tussen wetenschap en praktijk op het gebied van zelfontwikkeling en zelfsturing met betrekking tot de loopbaan.

Het volledige programma en de inhoud van de workshops vindt u op www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatpvdb.