Ingezonden persbericht


Arminius Agenda april en mei 2010

21.04.2010 Denkcafé: Tegen democratie?

Libertariërs zijn mensen met een sterk ontwikkeld gevoel voor vrijheid. Zij verafschuwen de dwang die de staat uitvoert en zijn van mening dat het beter en efficiënter werkt als burgers zaken gewoon zelf oppakken. Het libertarisme is een op vrijheid gebaseerde politieke filosofie verwant aan liberalisme. Ook zijn er raakvlakken met anarchisme omdat beiden niets moeten hebben van teveel overheidsbemoeienis.

De grootste mythe over onze huidige democratie is volgens libertariërs dat deze zou staan voor vrijheid. Juist in onze huidige democratie worden ons allerlei regelwetgeving en belastingen opgelegd, terwijl we dat veel beter op kleinere schaal zelf zouden kunnen regelen. De laatste jaren rukt het libertarisme op en is bezig met een comeback in de Nederlandse maatschappij. Hoe ziet de samenleving er eigenlijk uit als we het libertarische gedachtegoed volgen? En wat gebeurt er vervolgens met de zwakkeren in onze maatschappij?

Met Frank Karsten, voorzitter van de stichting Meervrijheid. De stichting MeerVrijheid heeft als doel het vergroten van de individuele en economische vrijheid in Nederland en is van mening dat belastingen en wetten sterk moeten worden verminderd. Marcel Zuijderland, filosoof EUR verzorgt de column. Moderatie door Hans Kennepohl.

Het Denkcafé is een samenwerkingsverband van Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam en Arminius.

Woensdag 21 april 2010 / 20:00 uur / toegang gratis / Arminus, Museumpark 3 Rotterdam -----------------------------------------------

22.04.2010 Voorlezen voor het stappen gaan # 2

Genodigde voor donderdag 22 april 2010 is Cees Dekker (1959, Haren) Nederlands natuurkundige en hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Zijn vakgebied is de moleculaire biofysica; hierbij beweegt hij zich op het grensvlak van natuurkunde en biologie. Zo heeft hij fundamentele ontdekkingen gedaan op het gebied van koolstof nanobuisjes. Vanwege deze werkzaamheden is hij al jaren de meest geciteerde fysicus in Nederland. In juni 2005 publiceerde hij zijn visie op 'Intelligent Design' middels het boek "Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp?".

'Voorlezen voor het stappen gaan' is een lezingencyclus voor jongeren tussen de 18 en de 28 jaar. Bekende Rotterdammers citeren uit een boek dat hen in hun studententijd heeft geinspireerd of geraakt. Aansluitend is er ruimte voor discussie en wordt er geborreld.

donderdag 22 april 2010 / 20.30 u / toegang gratis / Arminius, Museumpark 3 Rotterdam

-----------------------------------------------
25.04.2010 VreemdeLink presenteert: Dina Medina

Uniek middagconcert met de combinatie van Nederlands en Kaapverdisch nostalgisch erfgoed. Zangeres Dina Medina zingt chansons in de traditie van Ramses Shaffy en Wim Zonneveld én Kaapverdiaanse morna. Morna is voor Kaapverdië, wat fado voor Portugal is en blues voor Afro-Amerikanen. Het is trage, sterk melancholische muziek, gevuld van verscheurdheid. Over heimwee naar een verloren liefde, maar ook over de hoop op een mooiere toekomst.

zondag 25 april 2010 / 14.45- 17.45 uur / entree E 25 / Arminius, Museumpark 3 Rotterdam 18.05.2010 Interactief theaterdebat 'Nano is groot'

Het theaterdebat 'Nano is groot' is een debat over de ethische en maatschappelijke aspecten van nanotechnologie. Deze technologie vereist dat burgers van gedachten wisselen over de vraag hoe nanotechnologie bestaande praktijken, normen en waarden verandert. Op een productieve manier wordt samen met het publiek de toekomstige rol van deze technologie geënsceneerd. Zo wordt het goed mogelijk te onderzoeken welke toepassingen wenselijk zijn in ons leven en vooral hoe we die toepassingen op een verantwoorde manier in de samenleving kunnen inbedden!

De werkvorm is interactief theater om met verbeelding en reflectie het debat beter te kunnen faciliteren. Rondom verschillende scènes wordt aan het publiek gevraagd wat zij belangrijk of interessant vinden. Gezamenlijk gaan de voorstellingsbegeleider, acteurs en publiek op onderzoek uit en ontdekken al discussiërend en spelend waar grenzen liggen en hoe het afloopt.

Nanopodium is een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. Het is een podium voor het uitwisselen van gedachten, meningen, ideeën en suggesties om met elkaar in gesprek te komen over kansen en bedreigingen van nanotechnologie voor individu en samenleving

dinsdag 18 mei 2010 / 20.00u / toegang gratis / Arminius, Museumpark 3 Rotterdam -----------------------------------------------
19.05.2010 Denkcafé: Echt is goed!

Als je het eenmaal weet, zie je het overal: onze fascinatie voor alles wat echt, natuurlijk, zuiver of authentiek is. Reclame stelt 'Ambachtelijk brood is eerlijk brood gemaakt met echte basisgrondstoffen.' In zelfhulpboeken wordt geschreven 'Ontdek je ware identiteit!' en in het alledaagse taalgebruik wordt geroepen 'Gewoon je ding doen!' of in publicaties: 'De Hema gebruikt voor de productie van haar rookworsten vanaf 1 maart alleen nog maar vlees van varkens die onder verdoving of in het geheel niet gecastreerd zijn.'

Als het echt is, is het goed. Maar wat is eigenlijk echt en waarom is dit tegenwoordig zo belangrijk? Heeft 'echt' altijd iets met de natuur te maken? En is het eigenlijk wel mogelijk om jezelf te zijn? Denkcafé met medewerking van:

Dick Houtman, cultuursocioloog EUR

Stine Jensen, filosoof VU Amsterdam en medeauteur van het boek 'Dus ik ben, een zoektocht naar identiteit'

Hans Kennepohl, moderator en programmamaker Arminius

woensdag 19 mei 2010 / 20.00u / toegang gratis / Arminius, Museumpark 3 Rotterdam -----------------------------------------------
19.05.2010 Debat: Zichtbaar creatief Rotterdam!

Designplatform Rotterdam organiseert een rondreizende expositie getiteld 'Ideeën uit Rotterdam'. Vanaf 26 mei worden in de hal van het stadhuis verschillende producten uitgestald van Rotterdamse designers die ontwerpen voor merken als Senseo, Maxi-Cosi en Ikea. In deze tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan bekende Rotterdamse grafische ontwerpen zoals de pictogrammen van de Olympische Winterspelen.

Designplatform Rotterdam organiseert samen met Rotterdam Media Commision in dit kader een publieksdebat rond het thema 'betekenis en zichtbaarheid van de creatieve industrie in Rotterdam'.

zaterdag 29 mei 2010 / 19.30u / toegang gratis / Arminius, Museumpark 3 Rotterdam

Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat
Communicatie & Publiciteit

Museumpark 3
3015 CB Rotterdam
T 010- 436 38 00
www.arminius.nu


---- --