Ingezonden persbericht


NIEUWSBERICHT
14 april 2010

April kinderworkshop
in het Mondriaanhuis

April-kinderworkshop in het Mondriaanhuis

woensdag 21 april van 14.00 tot 16.00 uur:
kinderworkshop onder leiding van Angeline de Jong
lokatie Mondriaanhuis
leeftijd 7-12 jaar

Ben je nieuwsgierig aangelegd, hou je van schilderijen kijken en knutsel je graag, kom dan woensdagmiddag 21 april naar het Mondriaanhuis. Samen met andere kinderen word je meegenomen door de tentoonstelling met werk van Mondriaan en werk van Martha Scheeren. Met koek en limonade bij de hand en onder leiding van Angeline de Jong en Thea Nutbey-van Hees ga je daarna met een knutselopdracht aan de gang die we hier nog niet verklappen.

Kosten ¤7,50 inclusief materiaal, koek en limonade. reserveren telefonisch T 033-4600170 of via email info@mondriaanhuis.nl

UROpas is geldig, tegen betaling van 7 URO's kun je gratis deelnemen. Wel even vermelden bij aanmelden.

Tot ziens in het Mondriaanhuis

Kinderworkshop in het Mondriaanhuis foto Jolanda Meulendijks

Op dit moment te zien in het Mondriaanhuis

Naast de vaste collectie Leven en Werk van Mondriaan en de reconstructie van zijn Parijse Atelier, zijn de volgende tentoonstellingen te bezichtigen:

Pieter Cornelis - uit de collectie Esser
t/m 14 november 2010
In De Schatkamer van het Mondriaanhuis zijn negen vroege werken van Piet Mondriaan te bezichtigen, uit de periode 1898-1907, afkomstig uit de collectie Esser. Eén van de erven Esser heeft deze werken in langdurige bruikleen afgestaan aan het museum, mede dankzij bemiddeling van kunsthandel Dolf D. van Omme te Amsterdam en gastconservator Onno Maurer. De werken maken deel uit van de omvangrijke collectie Esser, bijeengebracht door arts en kunstverzamelaar J.S.F. Esser.

Martha Scheeren verbindt... Agnes Martin en Kees Visser t/m 30 mei 2010
In de bovenzalen van het museum is werk van deze drie kunstenaars te zien. Op verzoek van het Mondriaanhuis heeft Martha Scheeren kunstenaars uitgenodigd met wie zij een verwantschap ervaart in haar werk. Het verbindende thema is de kracht van kleur, de schittering en stralingskracht van kleur. De invloed van kleur op een vorm en viceversa. Van de Canadese kunstenaar Agnes Martin (1912-2004) zijn 30 zeefdrukken te zien, in bruikleen van het Kröller Müller Museum Otterlo. De Amsterdamse kunstenaar Martha Scheeren (1958) en Nederlands/Frans/Ijslandse kunstenaar Kees Visser (1948) hebben beide speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk gemaakt.

Keuze van Martha Scheeren:

"De filosofie van Agnes Martin over de schilderkunst en haar minimalistische werkwijze raken mij diep als schilder en als mens. In de schilderijen en geschriften van Agnes Martin herken ik de visie dat het proces van schilderen het bewustzijn ontwikkelt. De kwaliteiten van Martin's kunst zijn in hoge mate picturaal van aard: ze geven herkenbaarheid aan de activiteit van de geest, die zuiverheid, klassiek evenwicht en universaliteit beoogt."

"Agnes Martin heeft net als ik de visie dat een kunstenaar naar zijn eigen geest moet werken om tot oorspronkelijk werk te komen. De kunstenaar bereikt dit door open te staan, door overgave aan zijn eigen geest en ziel. Haar werken zijn een verslag van meditatieve ervaringen en haar ontwikkeling van overgave zoals zij dat als schilder heeft doorgemaakt."

"Het werk van autodidact Kees Visser raakt mij in de subtiele dynamiek van kleur en vorm, en de verhouding die zijn werk heeft tot de ruimte. Op het oog hanteert Kees Visser een helder en constructivistisch procedé van schilderen, dat een strikte en rigoureuze structuur verraadt. Hij laat zich echter leiden door een sensitieve en intuïtieve wijze van schilderen. Net als Agnes Martin en ik streeft Kees Visser ook naar een innerlijk en subjectief gevoel van orde: deze emotie komt tot uitdrukking in de intensiteit van de materiële schildering en de kleurkeuze."

Verbeeld je maar niets
Theatermonoloog van theatermaker Patrick Nederkoorn (Amersfoort, 1983).

Mondriaan is niet dood. Hij leeft voort in strepen en vlakken, in rechte lijnen en hokjes. En in het Mondriaanhuis laat hij zijn stem nu ook 'echt' horen. De theatermonoloog Verbeeld je maar niets is t/m oktober 2010 te beluisteren. Daarin legt Mondriaan zijn visie op kunst uit en deelt hij zijn frustraties met het publiek. En dat in 5 minuten en 25 seconden.

/////// einde bericht ///////

Hoofdsponsor

Partners: Meeùs Assurantiën, Heilijgers bv
Sponsors: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v., Enbiun Holding bv, Boukau bv, Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel