Inspectie Verkeer en Waterstaat


toe

Inspectie Verkeer en Waterstaat staat eerste nachtvluchten toe

Nieuwsbericht | 20-04-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft de mogelijkheden om vluchten uit te voeren verder verruimd. Vanaf dit moment zijn nu ook vluchten toegestaan waarbij gebruik wordt gemaakt van instrumenten om zonder daglicht te vliegen (IMC-vluchten). Dat betekent dat met ingang van hedenavond ook na de daglichtperiode (21.01 uur) gevlogen kan worden.

Elk etmaal wordt de beschikbaarheid van het Nederlandse luchtruim geëvalueerd door het KNMI, NLR, LVNL en IVW/MLA. De IVW/MLA toetst daarbij of beperkingen van het luchtruim moeten worden aangepast. Iedere beperking - of wijziging daarin - van het luchtruim wordt aan de sector bekend gemaakt door de IVW.

Ook na de komende 24 uur vindt een evaluatie plaats. Op basis daarvan beziet de IVW of er meer vluchten mogelijk zijn. Gisteren is binnen de Europese Unie besloten dat er in gebieden met een beperkte hoeveelheid as in de lucht onder speciale voorwaarden veilig gevlogen kan worden. Binnen Nederland zijn deze voorwaarden nu uitgebreid naar nachtvluchten.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat stelt extra maatregelen en controles verplicht voor de vluchten in de komende dagen. Net als gisteren en vandaag wordt per vlucht een afweging gemaakt of die uitgevoerd kan worden.