Raad van State


woensdag 21 april 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Cuijk van het bestemmingsplan 'Cuijk, Galberg, Scoutinggebouw en Moskee'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het scoutinggebouw binnen de gemeente te verplaatsen naar de Galberg. Een aantal omwonenden verzet zich tegen deze ontwikkeling en is daarom tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de omgeving al druk is met een bestaande moskee, een voetbalvereniging en een jeu de boules baan. Volgens hen had de gemeenteraad daarom een andere locatie voor het scoutinggebouw moeten kiezen. De omwonenden vrezen voor meer geluids-, parkeer- en verkeeroverlast. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001637/2)

13.15 uur

Zitting over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft vastgesteld vanwege het bouwproject 'Hoek Europalaan-Bakkerstraat' in Valkenswaard. Het gaat om de bouw van een appartementencomplex. De stichting Belangengroep Europalaan en omstreken en een omwonende komen tegen de hogere waarden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur er niet van had mogen uitgaan dat een ontsluitingsweg wordt aangelegd om de Europalaan te ontlasten. Hierdoor is niet zeker of de geluidswaarden voldoen, aldus de stichting en de omwonende. Ook vinden zij dat het gemeentebestuur meer maatregelen had moeten treffen om de geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners van de appartementen verder te beperken. De zitting gaat verder over de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor het appartementencomplex, vier woningen, een parkeerkelder en een schansmuur op de 'Hoek Europalaan- Bakkerstraat'. Een aantal omwonenden is eerder tegen de vergunning in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die verklaarde in augustus 2009 hun beroep alleen gegrond voor zover het ging over archeologie en geluidsbelasting. De omwonenden vinden dat de rechtbank ook de rest van hun beroep gegrond had moeten verklaren. Zij vinden het hele bouwproject te groot en te massaal worden. Verder vrezen zij voor aantasting van hun privacy doordat het project te dichtbij hun woningen zou komen te staan. Ook zou het project niet passen in de omgeving. (zaaknummers 200906486/1, 200907575/1, 200907615/1 en 200907630/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Olst-Wijhe van het bestemmingsplan 'Buitengebied, partiële herziening Het Klaverblad, Den Nul'. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding van een camping mogelijk aan de Holstweg. Twee omwonenden vrezen voor aantasting van hun woon- en leefklimaat. Een paardenhouderij is bang dat hij door de grotere camping in de toekomst zelf niet meer zal kunnen uitbreiden. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepen verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000458/2)