Provincie Noord-Holland

Voorstel PvdA: Westvaardersplassen mogelijk maken in Provinciale Structuurvisie

Pleidooi PvdA voor Westvaardersplassen in Wieringermeer

De PvdA Noord-Holland wil dat bij de Wieringermeer een nieuw nat natuurgebied komt: de Westvaardersplassen. Plannen van verschillende organisaties in het gebied worden door de PvdA zeer serieus genomen. Volgens de PvdA kunnen deze ontwikkelingen een belangrijke impuls betekenen voor de werkgelegenheid, de natuur en het waterbeheer in het gebied, gelegen tussen het Robbenoordbos en Medemblik.

In deze regio wordt al langer gewerkt aan ideeën voor de ontwikkeling van de Westvaardersplassen. Door partijen als Milieufederatie Noord-Holland, LTO, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, FOM Consultancy, LA4Sale en de Universiteit van Wageningen is al een verkenning uitgevoerd. Alle partijen zijn het erover eens dat dit een belangrijke stimulans kan betekenen voor de regio. "Het gebied ten oosten van Middenmeer met als centrale plek het dorp Kreileroord en de haven de Oude Zeug leent zich bij uitstek voor een natuurlijke en recreatieve invulling", aldus PvdA-statenlid Ed Wagemaker.

De Westvaardersplassen kunnen, samen met het toekomstige Oermoeras in het IJsselmeer en de Oostvaardersplassen, een belangrijke keten vormen van natte natuur in Nederland. Het is in potentie een groot en belangrijk rustgebied voor watervogels. Door de bijzondere omstandigheden in dit deel van de Wieringermeerpolder liggen hier kansen voor het realiseren van waardevolle brakke graslanden.

De plannen passen binnen verschillende ambities van de provincie. Wagemaker: "De Wieringermeerdijk zal in de toekomst moeten worden versterkt. Door deze noodzakelijke ingreep te combineren met het ontwikkelen van een aantrekkelijk gebied kan werk met werk gemaakt worden. De provincie wil de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer ecologisch met elkaar verbinden. Dit gebied vormt daarin de ontbrekende schakel. Door ook recreatie en landbouw mogelijk te maken kan de regio ook economisch profiteren van deze ontwikkeling."

Er bestaan plannen om in 2022 de Floriade naar Noord-Holland Noord te halen, mogelijk naar de Wieringermeer. Wagemaker: "Dit zou mooi gecombineerd kunnen worden met de ambitie om de Westvaardersplassen aan te leggen. Naast de innovatieve ontwikkelingen van Agriport en Seedvalley kan Noord-Holland hiermee laten zien dat landbouw en natuurontwikkeling goed samen kunnen gaan."

De PvdA Noord-Holland wil dat de realisatie van de Westvaardersplassen in de Wieringermeer mogelijk wordt gemaakt in de nieuwe Provinciale Structuurvisie van de provincie. De PvdA zal hiertoe een voorstel indienen bij behandeling van deze Structuurvisie.


*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties