Ingezonden persbericht



---


Persbericht
Ziektedruk in tarwe goed beheersbaar

Culemborg, 20 april 2010

De schimmeldruk in tarwe is goed beheersbaar door een combinatie van maatregelen zoals minder gevoelige rassen, stikstof op maat en het bestrijden van schimmelziekten op basis van waarnemingen. Onderzoek toont aan dat deze aanpak zelfs het hoogste saldo oplevert. De aanpak in tarwe is een van de Good Practices die de campagne `Duurzaam telen begint bij jou' onder de aandacht brengt. Ziektedruk beheersbaar In de meeste regio's is de ziektedruk in tarwe nog laag en is de kans voor uitbreiding van Septoria momenteel laag. Mede door de vorst in deze winter lijken de schimmels goed weg te zijn. Waarnemen is in deze periode belangrijk en bij een weersomslag is het nodig attent te zijn. Een standaardbespuiting in het driebladstadium is onnodig. Onderzoek van PPO laat zien dat maximaal 1-2 bespuitingen tegen schimmels in graan het hoogste saldo opleveren.
Good Practice
De combinatie van maatregelen in tarwe zoals minder gevoelige rassen, stikstof op maat en het bestrijden van schimmelziekten op basis van waarnemingen vormt een belangrijke Good Practice in de campagne Duurzaam telen, begint bij jou. Met minder ziektegevoelige tarwerassen zoals Bristol, Tulsa, Limes en Patrel kunnen telers besparen op bespuitingen. Spotlightteler Gerhard Kohlleppel te Blijham (Groningen) "Ik hou de aantasting in de gaten en kom pas in actie wanneer ingrijpen nodig is. Daarmee kan ik kosten besparen".
Bijeenkomst 30 juni 2010 in Nieuw Beertha Als onderdeel van de campagne houden deelnemende partijen demonstraties op bijeenkomsten als de tarwedag op 30 juni in Nieuw Beerta. Daar is te zien hoe spuiten op het juiste moment ook minder drift geeft en daarnaast leidt tot een zeer goede indringing en bedekking van het gewas. www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De website van de campagne biedt informatie en nieuws over de Good Practices in de boomkwekerij en de spotlighttelers, en ook over bijeenkomsten of demonstratiedagen waar Good Practices te zien zijn. Bovendien dient de website als platform waarop geĂŻnteresseerden informatie met elkaar kunnen delen.