Ingezonden persbericht


Zelfstandigen werken steeds meer samen

Peiling FNV Zelfstandigen: Vooral zelfstandigen met specialistische kennis of vaardigheden hebben behoefte aan samenwerking

Utrecht, 21 april 2010 - FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 13.500 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, heeft een peiling gedaan onder haar leden naar het belang van samenwerken, zeker onder de huidige economische omstandigheden. De peiling toont aan dat een ruime meerderheid van de zelfstandigen regelmatig samenwerkt met andere zelfstandigen, buiten een eventueel vast samenwerkingsverband om. Maar liefst 44% procent van de ondervraagden gaf aan dat ze het afgelopen jaar meer zijn gaan samenwerken; 15% van de deelnemers werkt juist minder samen en 41% evenveel als eerdere jaren. Opvallend is dat de crisis volgens de zelfstandigen geen reden is om meer of juist minder te gaan samenwerken.

Vooral zelfstandigen met specialistische kennis of vaardigheden hebben behoefte aan samenwerking. Dankzij een samenwerkingsverband kunnen zij hun kennis en vaardigheden combineren waardoor ze zelf specialist kunnen blijven. Verder gaven de ondervraagden aan dat een samenwerking handig kan zijn bij uitval van één van de partners. Hierdoor kan een project toch nog tijdig en volledig worden gerealiseerd. Volgens 32% van de deelnemers aan de peiling creëert een samenwerking meer vertrouwen bij (potentiële) opdrachtgevers waardoor grotere opdrachten kunnen worden binnengehaald.

Verder blijkt uit de peiling dat bijna de helft (46%) van de samenwerkingen meer een collegiale relatie is, terwijl slechts 27% procent van de zelfstandigen een meer formele opdrachtgever/opdrachtnemer relatie heeft. De meeste samenwerkingen zijn tussen zelfstandigen die al wat langer bezig zijn; starters hebben minder behoefte om te samenwerken.

"De basis voor een goede samenwerking wordt gelegd door zo concreet mogelijk te omschrijven wat voor tastbaar resultaat de samenwerking moet opleveren. Een helder en bereikbaar doel maakt de samenwerking veel eenvoudiger. De speciaal ontwikkelde checklist van FNV Zelfstandigen helpt hierbij", zegt Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. "Ook de afweging van alternatieven en de uiteindelijke keuze voor wel of niet samenwerken en met wie, wordt hierdoor veel makkelijker."