Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eredoctoraten uitgereikt tijdens start Desmond Tutu Public Health Awareness Series Aartsbisschop Desmond Tutu, dr. Peter Bittel en dr. Harold Robles ontvangen eredoctoraat

Oostvoorne / Springfield (MA - USA), 20 april 2010 - Met grote trots hebben het American International College (AIC) en het Medical Knowledge Institute (MKI) op dinsdag 20 april The Desmond Tutu Public Health Awareness Series gepresenteerd. Geïnspireerd door de boodschap van Aartsbisschop Desmond Tutu om de mensenrechten en de mogelijkheden voor alle mensen te versterken, kende het AIC tijdens de inauguratielezing eredoctoraten toe aan de oprichters van het MKI: dr. Peter Bittel en dr. Harold Robles en aan Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu, lid van the Advisory Board van het MKI.

Het MKI streeft ernaar educatie en informatie te bieden op het gebied van gezondheidszorg; dat staat ook hoog in het vaandel van het AIC. Daarom is besloten gezamenlijk de Desmond Tutu Public Health Awareness Series te organiseren (http://www.aic.edu/tutu/), een jaarlijkse reeks lezingen en debatten gewijd aan de ondersteuning van gezondheidszorg als mensenrecht.

De uitreiking van de eredoctoraten door het AIC geeft blijk van hun waardering voor de oprichters en ondersteuners van het MKI. Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu ontving de titel Doctor of Humane Letters, dr. Peter Bittel mag zich vanaf nu Doctor of Education noemen en dr. Harold Robles kan voortaan Doctor of Public Health achter zijn naam zetten.

Harold Robles - die door de problemen met het luchtverkeer in Europa niet aanwezig kon zijn - liet weten dat hij diep respect heeft voor Desmond Tutu: "De boodschap die Desmond Tutu uitdraagt, laat het licht schijnen tijdens de donkere dagen van ons leven. Bovendien zal zijn voorbeeld degenen die zich inzetten om een wereld te creëren waarin mensen in vrede en broederschap met elkaar leven, blijven motiveren. Zijn manier van leven en denken is een inspiratiebron die hele generaties kan aanmoedigen."

Desmond Tutu was vereerd bij de inauguratie aanwezig te mogen zijn en sprak vol lof over de samenwerking tussen het AIC en het MKI: "Ik zie veel toegevoegde waarde in de samenwerking tussen het American International College en het Medical Knowledge Institute. Samen zullen zij problemen onderzoeken en aanpakken die van groot belang zijn." Verder laat Desmond Tutu zijn waardering voor het MKI blijken: "Het Medical Knowledge Institute heeft grote vooruitgang geboekt in Zuid-Afrika, door de volksgezondheidsmogelijkheden te verbeteren voor mensen die normaal gesproken geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg."

"Wij ervaren de volledige ondersteuning van het Medical Knowledge Institute door Aartsbisschop Desmond Tutu nog steeds als zeer bijzonder", stelt Guup Baron Kraijenhoff, erevoorzitter van het MKI. "Zijn niet-aflatende inzet voor een betere wereld en met name de nadruk op 'Gezondheid als Mensenrecht' blijft inspirerend voor het MKI."


- einde persbericht -

Over het Medical Knowledge Institute, 'Preventie door Educatie' Het Medical Knowledge Institute (MKI) is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Onder het motto 'Preventie door Educatie' richt het MKI zich vol overtuiging op haar doelstelling de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika te verbeteren door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan de lokale bevolking n hulpverleners. Deze 'local heroes' brengen die kennis ook weer over op anderen. De 'Healthcare Educational' programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren via educatie en publieke gezondheidsprogramma's. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. De fondsen om dit belangrijke werk te kunnen doen, worden voornamelijk via donaties verkregen. Ook de verkoop van een exclusieve serie sieraden via het door het MKI opgezette project Yoell® draagt bij aan het succes van het MKI. Deze sieraden worden met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika.

Het Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne), Zuid-Afrika (Kaapstad) en de Verenigde Staten van Amerika (Springfield/MA) en in 1999 opgericht door dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org