Port of Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam houdt slijkgat op diepte

20-04-2010

Havenbedrijf Rotterdam is deze maand begonnen met het op diepte houden van het diepste gedeelte van het Slijkgat. De vaarweg van 18 kilometer lengte en 100 meter breedte heeft daar sinds 2009 een gegarandeerde diepte van 5, 5 meter (-/- NAP).

In het Slijkgat vinden continu aanzandingen plaats van zee en aanslibbing vanuit het Haringvliet. Om de haven van Stellendam bereikbaar te houden is er dus onderhoudsbaggerwerk nodig.

De Deo-Gloria, een sleephopperzuiger van de firma Faasse uit Goes, zuigt al varend het sediment van de bodem. Tijdens het zuigen hangt de zuigbuis langszij het schip en rust de zuigmond op de bodem. Om de lading te optimaliseren wordt tijdens het zuigproces overtollig proceswater overboord gespoeld. Het opgezogen sediment wordt in de beun geladen.

Alders Akkoord
Het op diepte houden van het Slijkgat door het Havenbedrijf komt voort uit de overeenkomst 'Natuurcompensatie Landaanwinning & Leefbaarheidpakket Voorne en Goedereede' die op 29 november 2001 de gemeente Rotterdam sloot met onder andere de gemeente Westvoorne. Dit akkoord wordt in volksmond ook 'Alders Akkoord' genoemd. De uitbreiding van de haven met Maasvlakte 2 maakt onderdeel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft een zogenaamde dubbeldoelstelling: de Nederlandse overheid wil het havengebied van Rotterdam versterken en wil tegelijkertijd de kwaliteit van de leefomgeving in regio Rijnmond verbeteren. In dit verband moet de verdieping en onderhoud van het Slijkgat worden gezien.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


----------

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.