Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
21 april 2010


--Persbericht-

Fors tekort Wmo-budget Oost Gelre

Voor de gemeente Oost Gelre dreigt een fors tekort op het Wmo-budget. Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort dit jaar op tot zo'n E 750.000,-. In 2011 kan dat oplopen tot 1 miljoen euro. Het College van B&W onderzoekt verschillende mogelijkheden om greep te houden op de Wmo-uitgaven. Daarin wordt ook de Wmo-raad nadrukkelijk om advies gevraagd.

Wmo staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat gaat bijvoorbeeld over hulp in de huishouding, toekenning van een invalidenparkeerkaart, gebruik van een scootermobiel of aanpassing van een woning. Het College van B&W wil de mogelijkheden onderzoeken om meer greep te krijgen op de Wmo-uitgaven. In 2010 worden diverse mogelijkheden daarvoor onderzocht op haalbaarheid en uitvoering. Hier komen voorstellen uit, waarover vervolgens een besluit moet worden genomen.

Hieronder staat een overzicht van onderwerpen waar de maatregelen en onderzoeken zich op richten.

Criteria huishoudelijke hulp
In 2010 wordt onderzoek gedaan naar mogelijke maatregelen in de hulp bij het huishouden. In dit geval het aanscherpen van de criteria voor het indiceren van HH2. HH2 is huishoudelijk werk bij mensen die tijdelijk niet in staat zijn de huishouding te regelen en daar ondersteuning bij nodig hebben. Wat nu al in gang wordt gezet is een scherpere toetsing van de huidige criteria bij het indiceren voor HH2. Daarnaast een betere voorlichting over het Persoons gebonden budget (Pgb). Als mensen zelf hulp inkopen is dat goedkoper voor de gemeente.

Indiceren in uren
Op dit moment gebeurt het indiceren nog in zogenaamde klassen. Dat heeft vooral voordelen voor de aanbieder van hulp. Om meer greep te krijgen op de kosten willen we gaan indiceren in uren, overigens sinds kort ook al een wettelijke verplichting bij de verstrekking van een Persoons gebonden budget. Eén van de acties daarin is dan ook het herindiceren van de ongeveer 90 mensen in onze gemeente met een Pgb. In combinatie daarmee wordt ook een dossieronderzoek gehouden.

Toezicht en hulp bij Pgb
In 2009 werd in 40% van de verstrekte Persoons gebonden budgetten een controle gehouden. Als gevolg hiervan werd een deel van het uitgekeerde geld teruggevorderd. Een mogelijkheid is om de controles op te voeren naar 100%. Aan de andere kant wordt onderzocht hoe de gemeente mensen beter kan helpen bij een goed gebruik van het Pgb.

Eigen bijdrage vervoers- en woonvoorzieningen
De eigen bijdrage voor vervoers- en woonvoorzieningen werd tot heden nog niet opgelegd in Oost Gelre. Het idee is om dit medio 2010 wél te gaan doen.

Verhogen leges invalidenparkeerkaart
Jaarlijks komen ongeveer 150 verzoeken voor een invalidenparkeerkaart binnen.Tot heden betaalde de gemeente de medische advieskosten. Het idee is om dit bedrag nu bij de leges op te tellen.

Gebruik scootermobielen
De gemeente wil nadrukkelijker controleren of ook daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van een verstrekte scootermobiel. Bij verstrekking en inname van scootermobielen wordt gebruik gemaakt van een regionale pool. Daarom proberen we dit samen met de Achterhoekse gemeenten op te pakken.

Andere onderzoeken richten zich bijvoorbeeld op de regionale aanbesteding van complexe woningaanpassingen en afspraken met woningcorporaties over het beschikbaar houden van aangepaste woningen.

Overleg en besluitvorming
Het onderzoek naar mogelijke maatregelen vergt veel aandacht en tijd van de medewerkers. Daarom is er nauwelijks aan te ontkomen om de openingstijden van het zorgloket terug te schroeven. Mocht daartoe worden besloten, dan informeren wij u hierover.

De gemeente heeft de Wmo raad gevraagd naar de voorstellen te kijken. De voorstellen worden behandeld in de Commissie Maatschappij en Bestuur van 11 mei aanstaande. Deze vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur in het Stadhuis in Groenlo.

Informatie
We kunnen ons voorstellen dat dit artikel veel vragen oproept. Toch kunnen er op dit moment nog weinig vragen beantwoord worden. Alles wat er gaat gebeuren hangt af van het resultaat van de onderzoeken en van de behandeling in de Commissie Maatschappij en Bestuur op 11 mei. Na deze commissievergadering zullen we via de Elna/Groenlose Gids uitleggen hoe het verder gaat. Uiteraard kunt u ook terecht bij het zorgloket in Groenlo of Lichtenvoorde.