Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Van 21 t/m 25 april vindt de derde editie van Filmisreal - Festival for New Israeli Cinema - plaats in bioscoop Het Ketelhuis. Net zoals in 2008 en 2009 toont Filmisreal de beste en meest recente speelfilms, documentaires en korte (studenten) films uit Israel met bijna uitsluitend Nederlandse premières. Zo zijn we dit jaar verheugd met de voor een Oscar genomineerde AJAMI, de eerste Palestijns- Israëlische sitcom ARAB LABOR en de controversiële documentaire DEFAMATION van de veelbesproken filmmaker Yoav Shamir. Dit jaar worden drie thema's uitgelicht: The Other Israel - films van en over de Palestijnse en Arabische Israëli's, Army Life- een blik op de militaire realiteit van Israel - en Stories from the Edge- verhalen over het leven van immigranten die normaal gesproken onderbelicht blijven.

T H E O T H E R I S R A E L

Palestijnse inwoners van Israel, die ruim twintig procent van Israëls bevolking uitmaken, worden zelden buiten de context van het Israëlisch-Palestijns conflict gezien. Filmisreal werkt dit jaar samen met het Other Israel Festival in New York om de vaak onbelichte verhalen uit het dagelijkse leven in beeld te brengen. The Other Israel wil door het vertonen van films over en door deze groep de bijdrage die Palestijnse Israëliërs hebben aan de Israëlische cinema en televisie onder de aandacht brengen. Onder The Other Israel worden een aantal fictiefilms, documentaires en een televisieserie vertoond.

A J A M I

De voor beste buitenlandse film Oscar genomineerde film AJAMI gaat in première tijdens Filmisreal. Het leven in Ajami, een buurt van de multiculturele stad Jaffa, wordt voornamelijk bepaald door geweld en misdaad. Streng opgelegde Arabische structuren, bendes, wraak, brute politieoptredens en racisme spelen in ieders leven een grote rol. We volgen Nasri (Fouad Habash) wiens familie dringend geld nodig heeft om wraak af te kopen. Malek (Ibrahim Frege), een jonge Palestijn, probeert geld te sparen met restaurantwerk om een operatie voor zijn moeder te betalen. De Israëlische politieagent Dando (Eran Naim) moet de verdwijning van zijn broer zien te verwerken terwijl hij op een drugsdeal afgestuurd wordt. Ajami laat mensen zien die in deze realiteit moeten leven en overleven, ieder op z'n eigen manier. De film is tot stand gekomen door een bijzonder samenwerking tussen de Palestijns-Israëlische regisseur Scandar Copti en de Joods-Israëlische regisseur Yaron Shani die voor de film geen gebruik maakten van acteurs, maar de inwoners van de Ajami zelf. Dit zorgt voor een rauwe, indringende en scherpe film. U kunt meer lezen in dit artikel van The New York Times: http://www.nytimes.com/2010/01/31/movies/31ajami.html

Regisseurs Yaron Shani zal aanwezig zijn tijdens Filmisreal.

De Nederlandse release (Cineart) vindt plaats op 27 mei 2010.

Ajami was dit jaar tevens te zien tijdens het filmfestival in Cannes.

A R A B L A B O R - S A Y E D K A S H U A

De eerste Palestijnse comedy op de Israëlische televisie is integraal te zien tijdens Filmisreal. ARAB LABOR, bedacht en geschreven door de 34-jarige in Israël geboren Palestijnse journalist Sayed Kashua, toont de status van Palestijnen in de Israëlische maatschappij, en de controverse die bestaat rondom hun identiteit en de gevoeligheden aan zowel de Joodse als de Arabische kant. Deze comedy serie brengt de dagelijkse strubbelingen die deze Palestijnse-Israëliërs tegenkomen in beeld en hun gevecht tussen integreren in de Israëlische maatschappij enerzijds en het behoud van de eigen Palestijnse identiteit anderzijds.

Tegelijkertijd wordt de documentaire SAYED KASHUA - FOREVER SCARED van Dorit Zimbalist vertoond. Zimbalist volgde Kashua gedurende zeven jaar en legde zijn bewogen leven vast. Sayed Kashua werd op zijn vijftiende naar een prestigieuze Israëlische middelbare school in Jeruzalem gestuurd, waar hij naar eigen zeggen meteen de verschrikkelijkste week van zijn leven meemaakte. Sindsdien is het beter gegaan. Hij werd columnist van de Israëlische krant Ha'aretz en publiceerde twee boeken. Voor de Israëlische televisie schreef hij een satirische serie over Arabieren die een leven proberen op te bouwen in de Israëlische maatschappij. SAYED KASHUA - FOREVER SCARED is het portret van een auteur die schrijvend in het Hebreeuws altijd weer zijn ongemakkelijke positie tussen de twee culturen aan de orde stelt: veel Arabieren zien hem als een collaborateur en in Israëlische ogen is hij een Arabische zuiplap. De filmmaker volgde Kashua zeven jaar lang en filmde zowel zijn tegenslagen als successen. Ondanks zijn voortdurende angst voor zijn tegenstanders blijft Sayed Kashua schrijven. Inmiddels is hij vanuit zijn Arabische geboortedorp Tira verhuisd naar een flat in West-Jeruzalem.

Sayed Kashua zal aanwezig zijn tijdens Filmisreal en zowel de vertoningen van Arab Labor als ook de documentaire Sayed Kashua- Forever Scared bijwonen.

A R M Y L I F E - A R E F U S E N I K ' S M O T H E R

Army Life geeft een beeld van de militaire realiteit van Israël in al zijn diversiteit. A REFUSENIK'S MOTHER van Ori Ben-Dov and Marit Moran-Zameret is een persoonlijk intiem verhaal over Marit's zoon Shimri die weigert om in het Israëlische leger te gaan. Volgens hem is het een immorele daad om vandaag de dag in het leger te dienen, een leger dat tegen de Palestijnen vecht in de bezette gebieden. Deze aangrijpende documentaire toont bewuste dienstweigeraars vanuit het oogpunt van hun moeders die getuigen zijn van het juridische proces van de militaire rechtbank en de gevangenisstraf van hun zoons.

S T O R I E S F R O M T H E E D G E - D I P L O M A T

Binnen het thema Stories from the Edge worden er films vertoond over Israel als smeltkroes van verschillende culturen en immigratiestromen, die allen een plek proberen te veroveren binnen deze maatschappij onder hoge druk. Een van de documentaires die vertoond wordt is de film DIPLOMAT, over het chique Hotel Diplomat die eens een lux vijf sterren hotel in Jeruzalem was maar nu al twintig jaar een andere bestemming heeft. Het hotel huisvest nu 600 immigranten van de voormalige Soviet Unie die er ooit kwamen wonen met als doel tijdelijk verblijf. Ondertussen wonen ze er al jaren, zijn de bewoners van dit hotel nooit echt geïntegreerd in de Israëlische maatschappij en hebben zij hun eigen eiland gecreëerd. De meesten blijven veilig binnen de hotelmuren en dompelen zich onder in het Russische melancholische leven met kunst muziek en vriendschap. DIPLOMAT won als beste documentaire op het Jeruzalem Filmfestival in 2009.

G A Y D A Y S

Daarnaast is onder meer de documentaire GAY DAYS van regisseur Yair Qedar te zien. Waarom was het zo belangrijk voor Israel dat Dana International in 1998 het Songfestival won? Hoe is Tel Aviv dé homohoofdstad van het Westen geworden? Regisseur Qedar laat in GAY DAYS zien hoe in de jaren 70 en 80 veel homo's naar Tel Aviv trokken op zoek naar liefde, seks en vooral (politieke) erkenning. Het land was toen redelijk homofoob en men had een lange weg te gaan. Aan de hand van vele interviews, met o.a. Eytan Fox (WALK ON WATER, YOSSI & JAGGER) en natuurlijk Dana International, worden de frustraties, nederlagen en vooral de overwinningen van de Israëlische homobeweging getoond, én geeft GAY DAYS een boeiend (en swingend) tijdsbeeld van Tel Aviv in de jaren 80 en 90. Een boeiende documentaire die laat zien hoe Tel Aviv transformeerde van toevluchtsoord tot de Gay Capital, die de metropool vandaag de dag is.

P e r s v o o r s t e l l i n g e n

In het kader van Filmisreal willen wij u uitnodigen voor de volgende persvoorstellingen:

AJAMI

12 april om 10:30 in het Ketelhuis, Amsterdam (120 min)

Deze persvoorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Cineart.

ARAB LABOR en SAYED KASHUA: FOREVER SCARED

12 april om 13:00 in het Ketelhuis, Amsterdam (120 min)

Aanmelden voor de persvoorstellingen is niet nodig.

Kaartverkoop:

De telefonische reserveerlijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag op telefoonnummer

+31(0)20 - 684 00 90. Toegangsprijs per film: ¤8,50

Filmisreal vindt plaats van 21 t/m 25 april in het Ketelhuis, Amsterdam en op 23 mei in het Filmhuis in Den Haag. Voor meer informatie en het volledige programma, zie www.filmisreal.com


Noot voor redacties

E I N D E P E R S B E R I C H T

Noot

Ingezonden persbericht