D66

woensdag 21 april 2010

Steun voor beperking gebruik passagiersdata

De Europese Commissie en de lidstaten omarmen de resolutie van Europarlementslid Sophie in ´t Veld over de passagiersgegevens.

gebalanceerd

De resolutie, die vrijwel unaniem steun krijgt in het Europees Parlement, eist inperking van het gebruik van passagiersdata (PNR). "We gaan zeker aan de slag met deze zeer gebalanceerde resolutie", zei Commissaris Malmström van Binnenlandse Zaken tijdens het debat in Straatsburg.

nieuw voorstel

Het Parlement moet instemmen met de akkoorden met de VS en Australië over de doorgifte van passagiersgegevens. In´t Veld vraagt echter uitstel van stemming over de PNR-akkoorden zodat de Commissie kan werken aan een nieuw voorstel.

kritisch

Het Europees Parlement is altijd kritisch geweest over de doorgifte van dit soort data, met name aan de VS. In 2004 stapte het EP naar het Hof om het verdrag met de VS nietig te laten verklaren. "Het zou volstrekt onlogisch zijn om zondermeer in te stemmen met de akkoorden."

'nee' geen optie

Aan de andere kant is nu ´nee´ zeggen tegen het akkoord volgens In ´t Veld ook geen optie. Met onmiddellijke ingang zou de wettelijke basis voor de doorgifte van gegevens komen te vervallen. Als gevolg hiervan zouden de luchtvaartmaatschappijen hun landingsrechten in de VS verliezen en de reizigers hun rechtsbescherming.

proportioneel

Het is van belang om een goede balans te vinden tussen veiligheid en de bescherming van persoonsgegevens. In ´t Veld vindt dat in het uiteindelijke PNR-pakket helder omschreven moet zijn dat bij het gebruik van dit soort data aan de Europese standaarden wordt voldaan. Daarnaast moet onomstotelijk worden aangetoond dat het gebruik van persoonsgegevens noodzakelijk en proportioneel is.

In mei stemt het Europees Parlement over de resolutie van rapporteur In ´t Veld.