Managers spiegelen zich aan olifanten


Populair managementboek, Animal Firm, koppelt dierengedrag aan prestatieverbetering

HILVERSUM, 20100421 -- Al meer dan een maand is Animal Firm één van de best verkochte managementboeken. Binnen veel organisaties worden managers aangespoord om de sterke eigenschappen van dieren over te nemen. De basis van het boek is wereldwijd onderzoek onder de best presterende organisaties. Dit onderzoek is uitgevoerd in meer dan zestig landen en in meer dan tien sectoren. Het blijkt dat veel dieren instinctief eigenschappen laten zien van succesvolle organisaties.

Marco Schreurs, één van de auteurs: "De dieren uit de Animal Firm hebben eigenschappen waar we veel van kunnen leren om beter te presteren. Wie met andere ogen naar het dierenrijk kijkt, ontdekt al snel dat succesvolle teams en organisaties in staat zijn om deze dierlijke eigenschappen op de juiste manier te bundelen en daar hun voordeel mee te doen. Het zijn de zachte waarden, zoals elkaar coachen, voorbeeldgedrag laten zien, kennis met elkaar delen, de dialoog aangaan en vertrouwen, die harde succesfactoren blijken te zijn."
Coauteur Simon van der Veer vult aan: "De Animal Firm beschrijft hoe dierengedrag kan worden ingezet om de prestaties van de werkende mensen te verbeteren. We kijken onder andere naar coachende olifanten, wilde honden die in estafettevorm samenwerken, ganzen die elkaar aanmoedigen en een divers dierenteam bestaande uit gnoes, zebra's, struisvogels en giraffen."

Animal Firm
Alles draait in Animal Firm om structureel slimmer samenwerken en succesvoller presteren. Het is bedoeld als startpunt voor het verbeteren van je eigen prestaties, maar ook die van je team en organisatie. Animal Firm geeft hierin inzicht zonder zware theorie of theoretische modellen. Om het boek voor iedereen toegankelijk te maken, zijn naast talrijke foto's veel voorbeelden, vragen, quotes en intermezzo's opgenomen.


Het leesgeraamte van het boek

Er zijn vijf succesfactoren die het leesgeraamte vormen van het boek. De dieren geven kleur aan de succesfactoren van toporganisaties. Binnen veel organisaties zijn de volgende vijf dieren het voorbeeld:

1. Kwaliteit van management
Het management van een HPO is van hoge kwaliteit, bouwt vertrouwensrelaties op door integer en coachend leiderschap te combineren met sterk voorbeeldgedrag, snelle besluitvorming (ook over `niet-presteerders') en resultaatgerichtheid, werkend vanuit een langetermijnvisie.

Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste HPO-factor is. Organisaties die veel tijd steken in het verbeteren van de kenmerken bij deze factor, zijn goed op weg om de prestaties te verbeteren. Om deze HPO-factor tot leven te brengen, maken we gebruik van de olifant. Een dier dat voorbeeldgedrag, coachend leiderschap, resultaatgerichtheid en een sterke vertrouwensband hoog in het vaandel heeft staan.

2. Langetermijngerichtheid
Continuïteit op de lange termijn gaat bij een HPO altijd voor de winst op de korte termijn. Een HPO creëert een veilige en stabiele werkomgeving. Daarbij is het langetermijndenken gericht op alle belanghebbenden van de organisatie: klanten, de maatschappij, leveranciers, werknemers, de overheid, sociale groeperingen. Iedereen wordt er beter van.

Bij deze HPO-factor beschrijven we het gedrag van de Afrikaanse wilde hond. Een dier dat in een `moeilijke markt' bijzondere eigenschappen van langetermijngerichtheid laat zien. Afrikaanse wilde honden zijn samenwerkingsgerichte en sociale dieren. Ze delen kennis met volgende generaties, stellen het groepsbelang boven het individuele belang en laten het langetermijnresultaat voor de kortetermijnwinst gaan.

3. Openheid en actiegerichtheid
Een HPO kent een open cultuur, waarin men elkaar veelvuldig betrekt in belangrijke processen, de dialoog met elkaar zoekt, voortdurend kennis deelt, van fouten leert, verandering aanmoedigt en acties oppakt om betere prestaties te realiseren.

Mieren zijn een mooi voorbeeld bij deze HPO-factor, omdat ze op een efficiënte manier kennis met elkaar uitwisselen en daarbij leren van eerder gemaakte fouten.

4. Continue verbetering en vernieuwing
Het gaat hier om voortdurende verbetering en vernieuwing, ofwel innovatie. In een HPO worden medewerkers gedreven om altijd naar het optimale resultaat te streven en het beste uit zichzelf, collega's en de organisatie te halen. Een HPO heeft een onderscheidende strategie en iedereen draagt bij aan het verbeteren, versimpelen en afstemmen van processen, diensten en producten.

Kraaien zijn in het dagelijks leven voortdurend bezig met verbetering en vernieuwing. Ze bezitten innovatiekracht en zijn continu op zoek naar slimme manieren om problemen op te lossen.

5. Kwaliteit van medewerkers
Medewerkers van een HPO willen verantwoordelijk worden gehouden voor hun resultaten en willen geïnspireerd worden om uitzonderlijke resultaten te behalen. Het medewerkersbestand van een HPO bestaat, net zoals het managementteam, uit high performance individuals (HPI's), die net iets harder lopen om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen. Daarnaast kenmerkt een HPO zich door diverse en complementaire teams, op alle niveaus in de organisatie.

Diversiteit en complementariteit zien we terug op de savanne. Hier werken zebra's, gnoes, giraffen en struisvogels succesvol samen om hun overlevingskansen te vergroten. Door hun diversiteit aan sterke eigenschappen te combineren staan ze namelijk sterker tegenover roofdieren.


Over de auteurs

Marco Schreurs is medeoprichter en partner van Direction Europe, een trainings- en ontwikkelingsbureau op het gebied van leiderschap en besluitvorming. Daarnaast is hij actief als marketing & operational director binnen het Center for Organizational Performance, een organisatie die onderzoek doet naar en adviseert over high performance organisaties.

Simon van der Veer is onderzoeker en adviseur op het gebied van organisatie- en cultuurontwikkeling. Binnen het Center for Organizational Performance is hij actief als practice director en ondersteunt hij organisaties in het blijvend beter presteren.


Over de Animal Firm

Alles draait in Animal Firm om structureel slimmer samenwerken en succesvoller presteren. Het is bedoeld als startpunt voor het verbeteren van uw eigen prestaties, maar ook die van uw team en organisatie. Animal Firm geeft hierin inzicht zonder zware theorie of theoretische modellen. Om het boek voor iedereen toegankelijk te maken, zijn naast talrijke foto's veel voorbeelden, vragen, praktische tips en intermezzo's opgenomen.

Boek, gebonden / 100 blz.
Nederlandstalig
Van Duuren Management / 1e druk / 2010
ISBN-13: 9789089650450
Prijs: EUR 19,90

Animal Firm
Animal Firm
Simon van der Veer

Animal Firm is te bestellen bij de betere boekhandels, Bol.com, Proxis en Managementboek.nl (www.managementboek.nl/boek/9789089650450/animal_firm).
Animal Firm staat al meer dan een maand in de top 100 van beste verkochte managementboeken.