Nieuwe gesloten kliniek voor groeiende groep criminele zwakbegaafden


Voorzitter GGZ-instelling Altrecht start feestelijke officiële bouwhandeling nieuwbouw Wier+

BUNNIK, 20100421 -- Op dinsdag 20 april 2010 markeerde mevrouw R. Vernimmen, voorzitter Raad van Bestuur van GGZ-instelling Altrecht, met een graafmachine de feestelijke officiële start van de nieuwbouw van de gesloten kliniek Wier+ in Den Dolder. De instelling met gesloten karakter heeft vanaf juni 2011 dertig plaatsen voor de behandeling van de groeiende groep mensen met een verstandelijke handicap die met justitie in aanraking zijn geweest. Het opzienbarende nieuwbouwproject is onder leiding van draaijer+partners uit Bunnik tot stand gebracht. Het ontwerp is van VMX Architects.

Wier+ heeft voorgeschiedenis

Veel bouwprojecten in de gezondheidszorg hebben een lange voorgeschiedenis. Zo ook de nieuwbouw van Wier+. Al in 2004 verleende het Ministerie van Justitie toestemming om voor deze groeiende doelgroep in Nederland vijf behandelvoorzieningen te bouwen. Met het doel om veroordeelden met een verstandelijke beperking de specialistische behandeling te geven die nodig is om te voorkomen dat deze mensen in oude fouten vervallen. Onbekendheid echter met deze doelgroep en de benodigde voorzieningen, droeg ertoe bij dat eerdere pogingen zijn gestrand om binnen het beschikbare budget een goede voorziening te bouwen. Zo mislukte bij Altrecht in 2008 de aanbesteding van een te duur ontwerp van Wier+.

Een haalbaar project door `hands on' projectmanagement

Eind 2008 is draaijer+partners, adviseurs en managers op het gebied van huisvestingsvraagstukken en bouwprojecten, door Altrecht binnengehaald om het projectmanagement voor haar rekening te nemen. Dit vanwege de ruime ervaring die draaijer+partners heeft in de gezondheidszorg. Door `hands on' projectmanagement is binnen een jaar een nieuw en haalbaar ontwerp tot stand gebracht, dat binnen het beschikbare budget kon worden aanbesteed. Algemeen manager Evert Geitenbeek van Wier+ geeft aan, dat hij achteraf blij is dat het oude plan niet is doorgegaan: "Dit ontwerp is niet alleen financieel haalbaar, maar het is nog beter ook!"