Zwerfhonden uit Mallorca in Nederland opgevangen


Op Mallorca zijn ze niet gewenst, wel in Nederland

Valthermond, 20100421 -- Dierenhulp zonder Grenzen geeft vijf honden opvang in Nederlandse gezinnen die door een rechter op Mallorca in beslag zouden worden genomen. Zaterdag 24 april komen om 14.00 uur de honden met hun vluchtbegeleider aan op Schiphol.

Er woedt al jarenlang een strijd op het Spaanse eiland Mallorca, buren van het Centro Canino Internacional (CCI) collega en project van St. Dierenhulp zonder Grenzen (DZG), doet er alles aan om het opvangcentrum gesloten te krijgen. CCI is al een 30 jaar oude organisatie op Mallorca, opgericht door de Engelse Jane Reynolds. Men begon in Palma de Mallorca, tot men vier jaar geleden het opvangcentrum moest ruimen, de gemeente had namelijk de grond nodig om te bouwen. De organisatie kreeg een door de gemeente stuk grond aangeboden, om te huren wel te verstaan.

Er werden speelweides aangelegd, kennels gebouwd, afvoer aangelegd, aan alles werd voldaan wat verplicht was. De buren begonnen echter te klagen toen een aantal honden aankwam, over zg. stank en lawaai. Zij begonnen te treiteren, ze hebben een hond vergiftigd, weer een andere hond dood aan de deur gehangen, het bijgebouw in brand gestoken en de voorgevel met leuzen beklad. Dit was slechts het begin, men bleef klagen en zei zelfs dat CCI niet de benodigde vergunningen had, dit is niet juist. Het opvangcentrum is al tweemaal op last van de gemeente gesloten, na rechtszaken later weer geopend.

De buren hebben geluidsmetingen laten verrichtten, echter niet volgens de Europese normen en op het verkeerde perceel! Eén van de buren heeft zelfs een psychologisch rapport ingediend, hij zou depressief worden van het lawaai. De rechter heeft dit zondermeer aangenomen. CCI heeft volgens de goede normen zelf geluidsmetingen laten doen, deze resultaten liggen al een jaar bij het hooggerechtshof, voor deze het in behandeling zal nemen zal er weer veel tijd overheen zijn gegaan. Tijd die de honden niet hebben.

CCI moest volgens de rechterlijke order de honden voor 15 april "verwijderen", anders zou de politie ze in beslag nemen en dat zou voor veel honden het einde van hun leven betekenen. Het zoeken naar een oplossing is toen begonnen, honden zijn ondergebracht in een pension, dit brengt hoge kosten met zich mee en zal niet voor een lange tijd mogelijk zijn. Ook zijn honden liefdevol opgenomen in opvanggezinnen op Mallorca. CCI en DZG hopen beiden dat de honden snel terug mogen naar de hun vertrouwde omgeving, van waaruit zij ook geadopteerd kunnen worden. Het is nu afwachten tot het hooggerechtshof uitspraak doet over de juiste genomen geluidsmetingen. De rechter die nu uitspraak heeft gedaan heeft dus eerst ontruiming opgelegd en daarna zullen weer geluidsmetingen moeten worden gedaan. In een opvangcentrum zonder honden?

DZG voelt zich ook verantwoordelijk voor de honden en steunt haar collega's op Mallorca in alles en hoopt dat aan alle ellende gauw een einde kan komen. In ieder geval zullen de hondjes zaterdag een warm welkom krijgen en hopelijk krijgen ze snel een eigen mand bij een Nederlands gezin.

St. Dierenhulp zonder Grenzen





Ingezonden persbericht