Ingezonden persbericht


PROGRAMMAWIJZIGINGEN SPRINGDANCE 2010 door aswolk
Voorstelling Do Animals Cry van Meg Stuart/Damaged Goods geannuleerd

SPRINGDANCE 2010 heeft te kampen met gecancelde vluchten vanuit diverse werelddelen, wat gevolgen heeft voor de programmering van het festival. Door het vliegverbod voor passagiersvliegtuigen boven grote delen van Europa in verband met de aswolk uit IJsland kan een aantal dansmakers en dansers niet naar Utrecht reizen. De voorstelling van woensdagavond in de Stadsschouwburg Utrecht Do Animals Cry van Meg Stuart/ Damaged Goods is daardoor noodgedwongen geannuleerd.

Programma-aanpassingen SPRINGDANCE 2010
Springdance heeft, als internationaal festival voor hedendaagse dans en performance, een programma met internationale gezelschappen die de hele wereld over reizen. Het festival vindt jaarlijks plaats. Dit jaar zijn er op diverse locaties in Utrecht van 16-26 april voorstellingen, installaties en lezingen te zien. De wijzigingen in het programma zijn: Woensdag 21 april
Definitief GEANNULEERD
Meg Stuart /Do Animals Cry, Stadsschouwburg Utrecht, 20.30 uur Het stuk van Meg Stuart bestaat uit zes dansers. Een performer komt uit Azië (Tokyo) en kan niet op tijd hier zijn. In de hedendaagse dans is er geen vanzelfsprekende vorm van 'understudy'. Zij speelt één van de hoofdrollen; zonder haar kan de voorstelling op deze korte termijn niet doorgaan. Mensen die reeds een kaartje voor Do Animals Cry gekocht hebben krijgen hun geld terug en als alternatief kunnen bezoekers naar de voorstelling van Jeremy Wade in Huis a/d Werf; there is no end to more (20.30 uur).

Vrijdag 23 april
Mogelijke annulering
Deborah Hay/ No time to Fly, Theater Kikker 20.30 uur Of Deborah Hay haar solo-performance kan tonen tijdens het festival is op dit moment nog onzeker. Haar vlucht van vandaag vanuit New York is gecanceld. Deborah zou via Londen vliegen. Tot morgen einde middag hebben we de tijd om een alternatieve vlucht te bemachtigen. Mocht dat niet lukken, dan zal haar solovoorstelling niet door kunnen gaan. Gemma Jelier, algemeen directeur Springdance, vertelt: " Het zou erg jammer zijn wanneer ook Deborah Hay door de aswolk niet op tijd in Utrecht kan zijn, want deze voorstelling is al op enkele kaarten na uitverkocht. De voorstelling Breaking the Chord van Deborah Hay, op zaterdag 24 april om 16.00 uur in de Nicolaïkerk gaat gewoon door. Deze wordt verzorgd door SNDO-studenten, die allemaal aanwezig kunnen zijn. Zij zijn vandaag met de repetities gestart, maar zonder Deborah".

Saamhorigheid en doorbijten
De saamhorigheid tussen dansmakers, artiesten en de Springdance-organisatie is tijdens Springdance extra hoog en aanwezig. Zo arriveerde dansmaker Rachid Ouramdane afgelopen vrijdag in Utrecht per vrachtwagen in Utrecht. Zijn dansers zouden vanuit Kopenhagen, Istanbul en Barcalona arriveren, maar 'de aswolk' gooide roet in het eten. Op zaterdagmiddag is in overleg met Rachid en zijn management besloten dat hij zijn solovoorstelling Loin... zou presenteren, in plaats van zijn Nederlandse première Des temoins ordinaires. Alle decorstukken, props en techniek voor Loin... zaten per toeval nog in de vrachtwagen, behalve zijn kostuum. Gemma Jelier: "Toen kwam het mooie van Springdance ook om de hoek kijken, iedereen helpt elkaar; een technicus van dansmaker Mette Ingvartsen heeft het kostuum van Rachid Ouramdane op zijn weg naar Utrecht in Parijs opgepikt. Uiteindelijk is de voorstelling van zondagavond zo goed als uitverkocht en met succes ontvangen door het publiek. Springdance heeft als internationaal festival veel last van de gesloten vliegvelden, maar ik ben trots hoe mijn eigen team en onze artiesten uit Europa en verder weg, er alles eraan doen om op tijd en met alle benodigdheden in Utrecht te arriveren en de bezoekers optimaal te informeren". Ook zijn er enkele performers die noodgedwongen langer dan gepland in Utrecht moeten verblijven. Zij bieden dikwijls hulp aan bij andere producties.

Voor sommigen is het echter wel even doorbijten. De Deense choreografe Mette Ingvartsen en haar manager Kerstin Schroth, zouden vanuit Bologna (IT) invliegen. Zij moesten noodgedwongen Bologna verlaten daar alle hotels waren volgeboekt. Zij zijn zondagavond laat aangekomen na een 18 uur lange zware treinreis. Ze reisden met niet-gereserveerde plaatsen in overvolle treinen en diverse overstappen. Er was geen of niet genoeg eten en drinken beschikbaar voor alle reizigers en de overstaptijden op de perrons waren zo krap, dat ze geen tijd hebben gehad om zelf provisie in te slaan.

Publieksinformatie
Bezoekers doen er goed aan om de website www.springdance.nl in de gaten te houden. Op diverse locaties en in het festivalcentrum kan ook informatie ingewonnen worden door, onder andere, aankondigingsflyers. Bezoekers die reeds een kaartje voor de voorstelling van Meg Stuart gekocht hebben, worden dinsdag en woensdag telefonisch geïnformeerd.

SPRINGDANCE 2010
datum // 16 tot 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum, Nicolaïkerk, BAK, Filmtheater 't Hoogt, Casco, en andere locaties.
speciaal voor de bezoeker // Springdance heeft tijdens het festival een Kijkwijzer die bezoekers wegwijs maakt in het programma, www.springdance.nl/kijkwijzer. Met de online community van Springdance www.springdance.nl/stage zoekt Springdance de interactie op met de bezoekers, makers, dansers en andere liefhebbers. Informatie en kaartverkoop// www.springdance.nl.

Over Springdance
Springdance staat internationaal bekend als platform voor nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse dans en heeft een belangrijke voortrekkersrol in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld. Wereldwijd is Springdance één van de belangrijkste showcases voor het nieuwe denken in de dans. Het festival loopt voorop bij de introductie van (jonge) nationale en internationale dansmakers.

Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toon-aangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).