Ingezonden persbericht


Duivenvoorde foto-, teken-, en schilderwedstrijd Tijdloos Trendy

Kasteel Duivenvoorde
De Stichting Duivenvoorde bestaat 50 jaar. In 1960 bracht de laatste eigenares, Ludolphine Henriette Schimmelpenninck van der Oye, het landgoed en het kasteel onder in een stichting. Het landgoed vormt een enclave van 262 hectare weidegrond, bos en duin in het sterk verstedelijkte gebied tussen Leiden en Den Haag. Gelegen tussen de duinen in het westen en het polderlandschap in het oosten, is het gebied cultuurhistorisch en ecologisch van groot belang voor de Randstad. Het kasteel heeft authentieke interieurs uit de 17e , 18e, 19e eeuw en beschikt over een bijzondere kunstcollectie van o.a. familieportretten, Europees en Oosters porselein, boeken en kostuums. De stichting heeft tot doel de ontwikkeling van het landgoed en het kasteel in goede banen te leiden en hiermee het ensemble als geheel te behouden voor de toekomst.

Jubileumactiviteiten
De Duivenvoorde foto-, teken- en schilderwedstrijd Tijdloos Trendy wordt georganiseerd in het kader van het 50-jarig jubileum van de Stichting Duivenvoorde. Dit jubileum wordt gevierd met diverse jubileumactiviteiten, zoals de tentoonstelling Tijdloos Trendy. Modern licht op interieur en collectie van Duivenvoorde (1 mei t/m 3 oktober), een lezingencyclus, twee Museumnachten van Duivenvoorde en diverse concerten. Ook is er een nieuw en aansprekend boek over de geschiedenis van bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie geschreven (Waanders Uitgevers en te koop op het kasteel).

Duivenvoorde foto,- teken-, en schilderwedstrijd Tijdloos Trendy Het thema van de wedstrijd is Tijdloos Trendy in relatie tot de architectuur van oude gebouwen en de buitenruimte. Het mag maar hoeft beslist niet te gaan over Duivenvoorde. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op een verrassende manier oude en nieuwe elementen in (de ruimgenomen) buitenruimte en/of architectuur van oude gebouwen visueel vastleggen of ensceneren. Het gaat er om de beschouwer aan het denken te zetten over de relatie tussen oud en nieuw. Oud is niet per definitie stoffig. Trendy is niet voorbehouden aan de moderne tijd.

Jury
Het werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit: Ebeltje Hartkamp-Jonxis, bestuurslid Stichting Duivenvoorde (jury-voorzitter) Frits Duparc (erejurylid), oud directeur van het Mauritshuis te Den Haag Guus Zuiderwijk, kunstenaar/docent schilderen en keramiek, BplusC, Voorschoten Hans v.d. Boogaardt, eigenaar Foto v.d. Boogaardt bv, Voorschoten Jacowies Surie, eigenaar JS Kunstprojecten, Leiden

De jury beoordeelt werken op fantasie, originaliteit, kwaliteit en de manier waarop het thema 'Tijdloos Trendy' in relatie tot buitenruimte en architectuur is uitgewerkt.

Prijzen
Per leeftijdscategorie zijn de volgende prijzen te winnen:
1e prijs: digitale fotocamera

2e prijs: Tegoedbon voor een kerstboom met verrassing van landgoed Duivenvoorde plus gezinsjaarwandelkaart landgoederen Ter Horst, Eikenhorst, Raaphorst en Duivenvoorde
3e prijs: jubileum-/kunstboek plus gezinsjaarwandelkaart landgoederen Ter Horst, Eikenhorst, Raaphorst en Duivenvoorde

De beste inzendingen, verdeeld over de deelnemende categorieën, dingen bovendien mee naar de Publieksprijs: 1 kuub haardhout van landgoed Duivenvoorde. De genomineerde werken worden op zaterdag 2 en zondag 3 oktober geëxposeerd in Kasteel Duivenvoorde en gepubliceerd op www.kasteelduivenvoorde.nl. Ook ontvangen alle genomineerden een gratis toegangsvoucher voor twee personen, waarmee zij op eigen gelegenheid het museum nog eens kunnen bezoeken.

De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 3 oktober 2010 aan het eind van de middag. De winnaars krijgen tijdig bericht over de tijd van de prijsuitreiking. Deze informatie zal dan ook op de website te vinden zijn.

Spelregels en voorwaarden

- Door deel te nemen aan de wedstrijd gaat u zonder voorbehoud akkoord met dit reglement. Iedereen die op amateurniveau fotografeert, tekent of schildert kan meedoen.
- Er zijn drie leeftijdscategorieën: leerlingen basisschool, leerlingen middelbare school, volwassenen. Deelname is gratis.
- Werken kunnen van 1 mei t/m 15 september worden gezonden naar Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten. Wilt u uw werk zelf komen inleveren dan kan dat alleen tijdens openingstijden van het kasteel die u vindt op www.kasteelduivenvoorde.nl. Digitaal werk kunt u zenden naar wedstrijd@kasteelduivenvoorde.nl.
- U kunt maximaal één werk inzenden.

- Transport van de werken is ten laste van de deelnemer.
- Geef het werk een titel.

- Vermeld op uw inzending naam, leeftijdscategorie, postadres, emailadres en telefoonnummer.
- Over de wedstrijd dan wel de keuzes van de jury kan niet worden gecorrespondeerd.
- De contactgegevens van de deelnemers worden niet aan derden ter beschikking gesteld.
- Inzendingen blijven uw eigendom en kunnen alleen op zaterdag 9 en 16 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur worden opgehaald. Werken die op 16 oktober nog niet zijn opgehaald worden geacht geschonken te zijn aan de stichting.
- Het kasteel mag t.b.v. promotiedoeleinden kosteloos gebruik maken van het ingezonden (beeld)materiaal.
- De stichting kan niet aansprakelijk worden gesteld voor beschadiging, verlies of diefstal van uw ingezonden materiaal.
- Deze wedstrijd is niet onderhevig aan vergunningen af te leveren door de overheid conform de Wet op de Kansspelen en de Beleidsregels incidentele kansspelen.

Specifiek m.b.t. foto-inzendingen
Foto's kunnen ook digitaal worden ingezonden: de foto's dienen te worden ingestuurd als JPEG-bestand. De afmeting van de foto moet liggen tussen 2000 en 3000 pixels voor de langste zijde, de bestandsgrootte is maximaal 4 MB. Kleinere bestanden kunnen mogelijk niet goed worden afgedrukt, grotere bestanden worden niet in behandeling genomen. Zorg ervoor dat in de bestandsnaam uw volledige naam voorkomt. Deelnemers dienen de auteursrechten van de ingezonden foto's te bezitten en het kasteel te vrijwaren van iedere aanspraak door derden.

Specifiek m.b.t. teken- en schilderwerken
Alle technieken, toepasbaar op doek, hout of papier zijn toegestaan. Een combinatie van technieken is eveneens toegelaten. Ook een combinatie met een andere techniek, bijv. collage met textiel, mits op het platte vlak is mogelijk. I.v.m. de beperkte ruimte dient het werk een bescheiden formaat te hebben en voorzien te zijn van een degelijk ophangsysteem.

---- --

- PERSBERICHT -

Voorschoten, 21 april 2010

Eerste Duivenvoorde foto-, teken-, en schilderwedstrijd 50-jarig jubileum Stichting Duivenvoorde in Voorschoten

Stichting Duivenvoorde bestaat 50 jaar. Kasteel Duivenvoorde met het omliggende park en landerijen werd destijds uit particulier bezit ondergebracht in een stichting. Een uniek stukje historie in de Randstad. Ter gelegenheid van het jubileum van stichting Duivenvoorde worden er gedurende het jaar diverse activiteiten georganiseerd waaronder de allereerste Duivenvoorde foto-, teken-, en schilderwedstrijd.

Thema Tijdloos Trendy
Kasteel Duivenvoorde nodigt iedereen uit om het thema Tijdloos Trendy vorm te geven. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op een verrassende manier oude en nieuwe elementen in (de ruimgenomen) buitenruimte en/of architectuur van oude gebouwen visueel vastleggen of ensceneren. Het gaat er om de beschouwer aan het denken te zetten over de relatie tussen oud en nieuw. Oud is niet per definitie stoffig. Trendy is niet voorbehouden aan de moderne tijd. Het mag over Duivenvoorde gaan maar het hoeft beslist niet.

Jury
Uw werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit: Ebeltje Hartkamp-Jonxis, bestuurslid Stichting Duivenvoorde (jury-voorzitter) Frits Duparc (erejurylid), oud directeur van het Mauritshuis te Den Haag Guus Zuiderwijk, docent Schilderen en Keramiek, BplusC, Voorschoten Hans v.d. Boogaardt, eigenaar Foto v.d. Boogaardt bv, Voorschoten Jacowies Surie, eigenaar JS Kunstprojecten, Leiden

Prijzen
De jury beoordeelt werken op fantasie, originaliteit, kwaliteit en de manier waarop het thema Tijdloos Trendy in relatie tot buitenruimte en architectuur is uitgewerkt. Er zijn aantrekkelijke prijzen te winnen, waaronder een fotocamera. De 30 beste inzendingen, verdeeld over verschillende categorieën, dingen bovendien mee naar de Publieksprijs. Deze werken worden op zaterdag 2 en zondag 3 oktober geëxposeerd in de Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde en gepubliceerd op www.kasteelduivenvoorde.nl. Ook ontvangen alle genomineerden een gratis toegangsvoucher voor twee personen, waarmee zij op eigen gelegenheid het museum nog eens kunnen bezoeken. Inzending kan van 1 mei tot en met 15 september 2010. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 3 oktober 2010 aan het eind van de middag. De winnaars krijgen tijdig bericht over de tijd van de prijsuitreiking.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over de wedstrijd en de spelregels terecht op www.kasteelduivenvoorde.nl of in bijgevoegde bijlage. Inzendingen kunnen worden gezonden naar wedstrijd@kasteelduivenvoorde.nl of Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (