Gemeente Cromstrijen


Regionale samenwerking versterkt (21-04-2010)

Inwerkingtreding Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard 2010

De burgemeesters en gemeentesecretarissen van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard hebben op 20 april hun handtekening gezet onder de nieuwe Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard. Met deze regeling wordt het openbaar lichaam Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard in het leven geroepen.

De taak van het samenwerkingsorgaan is het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op de beleidsgebieden ruimte, landschap, economie, samenleving en integrale veiligheid. De colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten spannen zich in om tot de vaststelling van gezamenlijk gedragen beleid voor deze beleidsgebieden te komen.

Het Samenwerkingsorgaan bestaat uit een algemeen en dagelijks bestuur, waarin iedere gemeente is vertegenwoordigd. Als grootste gemeente levert Binnenmaas de voorzitter. De inhoudelijke beleidsvoorbereiding vindt plaats in de voor ieder beleidsgebied in te stellen portefeuillehoudersoverleggen. Ook hierin is iedere gemeente vertegenwoordigd. Daarnaast wordt een Raadsledenoverleg Hoeksche Waard ingesteld, waarin de raden van de vijf gemeenten zijn vertegenwoordigd. Dit raadsledenoverleg heeft de functie van klankbord, maar geeft ook informeel advies aan het Samenwerkingsorgaan en/of de gemeenteraden. Op 19 mei wordt dit raadsledenoverleg geïnstalleerd.

Met deze nieuwe gemeenschappelijke regeling worden de tot nu toe los van elkaar functionerende Commissie Hoeksche Waard, het Portefeuillehoudersoverleg Samenleving en het Portefeuillehoudersoverleg Veiligheid onder één bestuurlijke structuur gebracht.

De Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard treedt op 1 mei 2010 in werking. De daarbij behorende ondersteunende ambtelijke organisatie wordt in de loop van 2010 ingericht.