Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dit is een gezamenlijk bericht van Jantje Beton, NISB, GDO en Staatsbosbeheer 21 april 2010

Bewegen in de natuur kansrijk voor stadskinderen
'Natuursprong' krijgt navolging in Nederlandse gemeenten

Vandaag is in Utrecht het startschot gegeven van het project 'Natuursprong'. Dit betekent een uitbreiding van het spel- en beweegprogramma voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Eerder werden in Nijmegen en Breda pilots gedraaid. Deze waren zo succesvol, dat besloten is Natuursprong in meerdere steden uit te rollen. Bovendien ondertekenden de initiërende partijen -Staatsbosbeheer, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Jantje Beton - een intentieverklaring met de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). Met laatstgenoemde partner is de kans groot om Natuursprong in meer gemeenten te activeren.

In gezelschap van een professionele begeleidster en twee moeders gingen vijftien Utrechtse stadskinderen aan de slag met het programma in het toekomstige speelbos te Utrecht Overvecht. Veel van deze kinderen komen weinig tot nooit in de natuur. 'Spelen in het bos is vet, vooral klimmen in de bomen, en we hadden nooit verwacht zoveel beestjes te zien!' Aldus een van de enthousiaste kinderen.

Samenwerking
Natuursprong wil er aan bijdragen dat meer kinderen in de natuur kunnen spelen en is in 2008 voortgekomen uit een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, NISB en Jantje Beton. GDO schaart zich daar nu bij. De speelbossen van Staatsbosbeheer zijn een mooie manier voor de actie en natuurbeleving van kinderen tussen de 4-12 jaar. NISB verzorgt een training voor begeleiders van de sport- en spelactiviteiten en heeft hiervoor een speciale map ontwikkeld. Jantje Beton is erbij betrokken omdat deze organisatie zich al sinds jaar en dag inzet voor vooral kansarme stadskinderen. GDO complementeert de samenwerking. Deze vereniging vormt een belangrijke schakel tussen het bestuurlijke netwerk en vindt het belangrijk dat natuur- en milieueducatie op een (re-)creatieve manier wordt ingezet bij duurzame ontwikkelingen.

Succes
Uit evaluatie van Natuursprong in Breda en Nijmegen kwam erg veel enthousiasme van ouders en kinderen naar voren. Ook scholen, jeugdwerk en de buitenschoolse opvang (BSO) die met Natuursprong werkten, bleken bijzonder positief over het concept. Een aantal kinderen en ouders vonden zelf de weg naar de buitenlucht na het volgen van het programma. Bijkomend gunstig aspect was dat ook kinderen van niet-westerse afkomst deelnamen en zo (vaak voor het eerst) kennis hebben gemaakt met de natuur.

Gemeenten kunnen aanhaken
Vanaf dit jaar loopt Natuursprong in de gemeenten Utrecht, Dordrecht, Zoetermeer en Ede / Renkum. Andere gemeenten in ons land kunnen zo aanhaken. De investering die de lokale overheden nu doen in het buiten in beweging krijgen van de jeugd, betaalt zich in de toekomst met rente uit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat dit zowel een leuke als een goede manier is om kinderen in beweging te krijgen. Kinderen raken bovendien veel meer vertrouwd met de natuur.

Noot voor de redactie -