Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Margriet bij concert Oude Sint Nicolaaskerk IJsselstein

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont donderdag 22 april in de Oude Sint Nicolaaskerk in IJsselstein een concert bij ter herdenking van de wijding van deze kerk 700 jaar geleden. IJsselstein viert dit jaar het 700-jarig jubileum. Eén van de eerste handelingen van de stad in 1310 was de wijding van de kerk, die nu wordt herdacht met een klassiek concert door IJsselsteinse musici.

Na het concert biedt het plaatselijk Roest Crollius Fonds de inwoners van IJsselstein ter gelegenheid van het jubileum een cadeau aan: de permanente aanlichting van monumentale panden in de historische binnenstad. Prinses Margriet ontsteekt de verlichting vanaf het bordes van het historische stadhuis.

IJsselstein heeft een bijzondere band met het huis van Oranje. In 1310 huwde Arnold van Amstel met Maria van Henegouwen. De 'baronie IJsselstein' is als heerlijkheid eerst van het geslacht Van Amstel, toen van het geslacht Van Egmond en sinds 1551 van het huis van Oranje blijven bestaan tot 1795. Nog altijd is Hare Majesteit de Koningin Baronesse van IJsselstein.

Noot voor redacties (