Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nationaal Brandveiligheidscongres 2010 draait om bewust omgaan met risico's

18 maart 2010

Dit congres vindt plaats op 22 april 2010 in Spant! te Bussum. Centraal staat het thema `bewust omgaan met risico's'. De eerste 50 studenten die zich aanmelden voor het Nationaal Brandveiligheidscongres mogen gratis deelnemen.

Frisse blik

Uit het oogpunt van brandveiligheid denkt Nederland na over toepassing van een risicobenadering. De centrale vraag van het congres is 'Hoe gaan we in de nabije toekomst - hét moment waarop de studenten van nu het werkveld betreden - bewust om met risico's'? De Leeuw: '"Daarom is het heel belangrijk dat juist studenten dit congres bezoeken. Zij hebben een frisse blik op ontwikkelingen, wat voor flinke prikkels in discussies kan zorgen."

Risicobenadering is volgende stap

De maatschappelijke reactie op brandveiligheid is incident gestuurd. Toepassing van een risicobenadering wordt gezien als een volgende stap op weg naar brandveiliger gebouwen. Door deze benadering groeit ook de bewustwording.

Inhoud congres

Organisator SBR, kennisplatform voor de bouw, heeft op basis van de "visie op brandveiligheid" vier aandachtsgebieden geformuleerd in verband met een risicobenadering: wet- en regelgeving, betrouwbare cijfers en doelkwantificering, het leren van andere vakgebieden en de rol van de brandweer. Die komen in het ochtendprogramma uitgebreid aan de orde via de volgende stellingen:
1. De wet en regelgeving biedt voldoende handvatten om een risicobenadering voor brandveiligheid in Nederland toe te passen.
2. Er zijn voldoende cijfers over brandveiligheid beschikbaar om doelen te kwantificeren.
3. De Eurocodes voor constructies vormen een goed startpunt voor toepassing van een risicobenadering bij brandveiligheid.
4. De brandweer moet zich vooral richten op het redden van mensen.

's Middags zijn de deelnemers traditiegetrouw zelf aan zet, tijdens `Brandveiligheid à la carte'. Dit bestaat uit zes blokken van twee sessies. Ieder kiest zelf welke twee bijeenkomsten hij of zij volgt.

Kosten, datum en tijd

Kosten: EUR 390,00. De eerste 50 studenten mogen gratis deelnemen, daarna geldt voor studenten een korting van 50%* Datum: 22 april 2010 Locatie: Spant! in Bussum Tijd: 9.00 tot en met 18.00 uur Organisator: SBR, kennisplatform voor de bouw

Partners

Ook dit jaar wordt het congres weer mede mogelijk gemaakt door de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Samen met SBR maken zij het mogelijk om 50 studenten gratis aan het congres te laten deelnemen.


* Bedragen zijn exclusief btw.

Bestanden Zie het origineel

* Nationaal Brandveiligheidscongres 2010| Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel