Gemeente Oldenzaal


Bestuursakkoord en portefeuilleverdeling Oldenzaal bekend

09 april 2010

Het nieuwe college van de gemeente Oldenzaal heeft het bestuursakkoord gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst. Ook is de portefeuilleverdeling bekend gemaakt. Het nieuwe college wordt gevormd door de WG (Henk Winkelhuis en Trees Vloothuis), het CDA (Frits Rorink) en de VVD (Yuri Liebrand). De installatie vindt plaats tijdens de raadsvergadering van 22 april aanstaande.

Bestuursakkoord

De Oldenzaler staat centraal. Dit blijkt uit het bestuursakkoord dat tot stand is gekomen uit een fijne en prettige samenwerking tussen de coalitiepartijen. Snel veranderende omstandigheden, zekerheden die in deze tijd ineens niet meer zo zeker blijken te zijn, een toenemende vergrijzing van onze bevolking. Het zijn elementen die eens te meer duidelijk maken dat het stadsbestuur de komende vier jaar vol aan de bak moet.

De coalitiepartijen willen het gemeentelijke huishoudboekje op orde houden. Inkomsten en uitgaven moeten in balans zijn. Daarvoor wordt een degelijk en solide financieel beleid gevoerd. Dat betekent behoedzaam ramen en rekening houden met een paar magere jaren.

"Mensen voor stenen" is en veel gebruikte term. De coalitiepartijen willen in houding en gedrag hier invulling aan geven. Proactief, duidelijk, vriendelijk, open en makkelijk benaderbaar zijn kernkwaliteiten die voor bestuurders én organisatie (gaan) gelden. Dit houdt een kanteling in: vanuit het stadhuis wordt als eerste de betrokken burger benaderd. Inwoners van Oldenzaal zullen weten dat ze serieus genomen worden.

Met deze houding vanuit het stadhuis, mag Oldenzaal verwachten dat de onderlinge betrokkenheid wordt vergroot. Straten en buurten zijn leefgemeenschappen waar men elkaar kent, waar jong en oud in harmonie samenwonen en waar men voor elkaar klaar staat. Vereenzaming en sociaal isolement verminderen doordat men met elkaar mee- en samenleeft. Alleen op die manier wordt samen inhoud gegeven aan begrippen als vriendelijkheid, wederzijdse betrokkenheid en noaberschap. Maar vooral aan het ideaalbeeld van de coalitie: "Oldenzaal, waar mensen samen de stad maken".

Portefeuilleverdeling

In goed onderling overleg hebben de coalitiepartijen de portefeuilles verdeeld. Onderlinge collegialiteit duidde de sfeer waarin dit plaatsvond. In de portefeuille van burgemeester Frans Backhuijs zitten: openbare orde en veiligheid, brandweer, personeel, organisatie, burgerzaken, handhavingsbeleid, internationale contacten en regiozaken.
Wethouder Henk Winkelhuis zal de komende vier jaar de volgende onderwerpen in zijn portefeuille hebben: communicatie en burgerparticipatie, onderwijs en jeugd, recreatie, toerisme en stadspromotie, milieu en stadswerken.
Wethouder Frits Rorink krijgt ruimtelijke ordening, grondbedrijf, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, Oldenzaal Centraal en luchthavenaangelegenheden onder zich.
Wethouder Yuri Liebrand zal zich bezighouden met sociale zaken, sport, economische zaken, arbeidsmarktbeleid en sociale werkvoorziening. Wethouder Trees Vloothuis zal financiën, cultuur en historie, WMO, volksgezondheid en het Masterplan Binnenstad de komende jaren onder haar hoede gaan nemen.

De burgemeester wordt, bij afwezigheid, in bovenstaande volgorde vervangen.
Bij afwezigheid vervangen de wethouders Winkelhuis en Rorink elkaar en de wethouders Liebrand en Vloothuis.