Ingezonden persbericht


Pb 10 - 54

Nijmegen, 15 april 2010

Migranten belangrijk voor verzoening en wederopbouw in thuisland

Migranten leveren niet alleen een aanzienlijke bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling van fragiele staten, ze hebben ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor de verzoening en wederopbouw in hun land. Zowel internationale samenwerking binnen migrantennetwerken als een goede opvang in Europa geeft migranten daarvoor meer mogelijkheden. Dit blijkt uit recent onderzoek onder leiding van het Centre for International Development Issues Nijmegen (CIDIN) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met collega's uit België, Engeland, Duitsland en Frankrijk onderzoeken ze de rol van maatschappelijke organisaties van verschillende transnationale gemeenschappen in conflictbeheersing. Op 22 en 23 april presenteren de onderzoekers het door de Europese Unie gefinancierde programma International Civil Society Forum on Conflicts (INFOCON). Dit gebeurt tijdens het congres Diaspora Organizations and Science. Two Worlds, One Mission: A Dialogue on Migration and Conflict. Centraal staat de vraag hoe internationale migrantennetwerken kunnen bijdragen aan wederopbouw van en conflictbeheersing in hun thuislanden.

Minder remittances naar instabiele landen

Migranten onderhouden in hun nieuwe vestigingsland vaak nauwe banden met vroegere landgenoten. Niet zelden wonen ze in eenzelfde wijk, bezoeken ze dezelfde culturele bijeenkomsten en leggen ze - ook als ze elkaar niet kennen - makkelijk met elkaar contact vanwege hun vergelijkbare culturele en etnische achtergrond. Zo'n Turkse, Antilliaanse, Marokkaanse of Kosovaarse gemeenschap in een ander land noemen we transnationale gemeenschap. Migranten onderhouden daarnaast uitgebreide netwerken met familieleden in hun thuisland. Ze sturen regelmatig geld en goederen (remittances). Deze geldzendingen vormen een steeds belangrijker aandeel van de ontwikkelingsgelden. In post-conflict landen als Kosovo, Turkije en het Grote Merengebied bedragen ze gemiddeld 15 procent van het bruto nationaal inkomen. Stabiliteit in het thuisland is een belangrijke voorwaarde. Migranten zijn echter minder geneigd om remittances te sturen als het conflict in hun thuisland zich negatief ontwikkelt.

Oplossing voor lokale problemen

Op het congres in Nijmegen komen diverse onderzoeken over transnationale gemeenschappen aan de orde. Zo worden conflicten uit het thuisland als het ware 'geïmporteerd' naar het gastland. Hoe reageren de autoriteiten en de bevolking in het gastland daarop? Dragen transnationale gemeenschappen bij aan het voorkomen, managen en oplossen van gewelddadige conflicten uit hun thuislanden en hoe doen ze dat? Wat is hun rol in de armoedebestrijding: hoe dragen remittances bij aan lokale armoedebestrijding en economische ontwikkeling? Het congres brengt onderzoekers van verschillende disciplines, beleidsexperts en vertegenwoordigers van Europese migranten- en ontwikkelingsorganisaties bij elkaar. Wetenschappers presenteren onderzoeken op het gebied van politieke mobilisatie, economische activiteiten in post-conflictlanden, transnationale gemeenschappen en conflictbeleid. Daarnaast worden casestudies gepresenteerd uit Kosovo, Turkije en het Grote Merengebied. Ook is er een debat tussen (Nederlandse) ontwikkelingsorganisaties (met onder andere Cordaid Nederland, Stichting Oikos ) en migrantenorganisaties (SEVA network foundation en SMS-vluchtelingen).



Ingezonden persbericht