Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Kinderherdenking Jouberstraat 22 april

---

Kinderherdenking Jouberstraat 22 april

15 april 2010

Op donderdag 22 april om 13.45 uur vindt de jaarlijkse kinderherdenking in de speeltuin van de Jouberstraat plaats.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er veel joodse kinderen in de Transvaalbuurt. Tijdens de oorlogsjaren werden zij weggevoerd en vermoord. In de speeltuin in de Joubertstraat staat een monument voor de joodse kinderen uit de Transvaalbuurt.

Ieder jaar, in de laatste week van april, komen leerlingen van groep zeven en acht van scholen in Oost-Watergraafsmeer daar samen om te gedenken. Op school wordt vooraf aandacht besteed aan vragen rond oorlog, vrede en discriminatie van mensen en volken. De kinderen wordt gevraagd een gedicht te maken. Twee kinderen uit elke groep mogen hun gedicht tijdens de herdenking voordragen.

De kinderen hebben ook twee liederen ingestudeerd, die ze samen met Shula Tas zullen zingen.Socioloog Abram de Swaan zal de kinderen kort toespreken.

Daarna is er een korte stilte en worden er bloemen bij het monument gelegd. De kinderherdenking wordt ook opgedragen aan alle kinderen in de wereld die niet naar school mogen en die niet in vrede en vrijheid kunnen leven. Tot slot worden er ballonnen opgelaten met een vredeswens.

Globaal programma

Verzamelen in de speeltuin Joubertstraat tussen 13.40 en 13.45 uur.

Welkomstwoord

13.50 Lied

13.55 Voordragen van gedichten door leerlingen

14.05 Toespraak van Abram de Swaan

14.10 Minuut stilte

14.11 Krans en bloemen leggen, lied

14.20 Uitdelen en oplaten van de ballonnen

14.30 IJsjes en einde

Reageer