Gemeente Purmerend

Commissie Algemene Zaken op 22 april

16 april 2010

Op donderdag 22 april vergaderen raadsleden in de commissie Algemene Zaken.

Waar wordt over gesproken:

* In september 2009 is een bouwplan voor een traverse (oversteekbrug) tussen het Jan van Egmond Lyceum en het Da Vinci College besproken in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Daarna is een ontwerpbestemmingsplan gemaakt. De gemeente heeft twee reacties op dit plan ontvangen, waarvan één met een groot aantal handtekeningen. Het college van B en W ziet in de reacties geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in het ontwerpbestemmingsplan en stelt de raad voor het plan nu vast te stellen.

* Elk jaar beslist de gemeenteraad over het grondprijzenbeleid. De gemeente verkoopt grond die bestemd is voor bijvoorbeeld kantoren, bedrijven, winkels, (groen)voorzieningen, woningen, parkeren, etc. In de Grondprijzennota worden voorstellen gedaan voor de prijzen die de gemeente in rekening brengt voor grond met verschillende bestemmingen. De voorgestelde prijzen zijn gebaseerd op prijsontwikkelingen in de markt.

* De techniek voor afvalverwerking ontwikkelt zich snel. Gemeenten willen graag op een duurzame manier afval verwerken en gebruik kunnen maken van eventuele nieuwe technieken. Daarom is het belangrijk dat gemeenten zeggenschap houden over de afvalverwerking en niet voor langere termijn afhankelijk zijn van één marktpartij. Het college van B en W stelt voor om dit via een toevoeging in de Afvalstoffenverordening mogelijk te maken. De gemeente kan dan het recht op de gemeentelijke afvalverwerking geven aan een afvalbedrijf waarover overheden zeggenschap hebben. Ook moet de Afvalverordening op enkele punten worden aangepast.
* Tijdens de behandeling van de begroting heeft de raad besloten om te bezuinigen op de bestuur- en beleidscoördinatie bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW). Het ISW is een samenwerkingsverband van de zeven Waterlandse gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang. Het blijkt dat deze bezuiniging niet mogelijk is zonder dat de coördinatie komt te vervallen. Het college stelt voor om het raadsbesluit opnieuw te bekijken en te behandelen bij de begroting voor 2011.

* Elk half jaar ontvangt de gemeenteraad een rapport (met activiteitenplan) van de politie in Purmerend. De commissie kan naar aanleiding van het rapport vragen stellen over activiteiten en het politiebeleid in de gemeente voor de komende periode.

Plaats en tijd: raadzaal van het stadhuis, Purmersteenweg 42, 20.00 uur.

De volledige agenda en de vergaderstukken.