Gemeente Breda

Bredase leerlingen verkennen met GPS-apparaten hun leefomgeving

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Eerste Rith uit Princenhage gaan op donderdag 22 april met GPS-apparaten op onderzoek in hun eigen schoolomgeving. Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, gaat vanaf 13.00 met één van de klassen mee de wijk in.

De Eerste Rith neemt deel aan dit proefproject van het gemeentelijke Bezoekerscentrum Wolfslaar, waarbij leerlingen op de computer hun eigen game maken. Deze game wordt gedownload op GPS-apparaten en daarmee spelen de kinderen buiten, in teams, tegen elkaar. Zo worden de kinderen gestimuleerd om op eigentijdse wijze hun leefomgeving te verkennen. In het spel komen zowel natuur- als cultuurhistorische elementen aanbod.

Tijdens het proefproject bedenken de leerlingen een verhaal dat zich afspeelt in de historie van Princenhage. Ze maken digitaal opdrachten waarbij hints en punten verdiend kunnen worden die leiden naar de oplossing van het geheim van Prins Haag. Prins Haag komt na jaren terug in Princenhage om zijn geheim âhet onbetaalbare aandenkenâ terug te vinden. Het team dat de meeste punten buiten behaalt en de opdrachten goed uitvoert, wint het spel.

Op basis van de ervaringen van dit proefproject wil het Bezoekerscentrum deze lesmethode aan alle Bredase scholen gaan aanbieden. Zo zal in september 2010 een Wolfslaar-game beschikbaar komen met als thema âDe Kraaikop-kip als levend Bredaas erfgoedâ. Maar ook water en andere themaâs kunnen met deze GPS-games worden behandeld.

De pilot is een samenwerking tussen Bezoekerscentrum Wolfslaar van de Gemeente Breda, NME-centrum De Elzenhoek in Oss, Stichting De Waag met Games atelier en het IVN-consulentschap Brabant. De Provincie Noord-Brabant ondersteunt het project financieel.

Breda, 16 april 2010