Gemeente Eemsmond


Coalitieakkoord Eemsmond: 'Besturen doe je samen, niet alleen!' vrijdag 16 april 2010

De raadsfracties PvdA, GemeenteBelangen en CDA bieden de gemeenteraad op donderdag 22 april het coalitieakkoord Besturen doe je samen, niet alleen! aan. Hierin staan op hoofdlijnen de plannen en beleidsvoornemens voor de periode 2010 2014. De rode draad in het akkoord is samenwerken. Samenwerken met de raad, inwoners, andere gemeenten, de provincie en het rijk en de collegiale samenwerking binnen het college met als doel een goede toekomst voor onze gemeente.

Naast het coalitieakkoord wordt op 22 april aan de raad voorgesteld om de nieuwe wethouders te benoemen. Na de benoeming, bestaat het college uit burgemeester Marijke van Beek en wethouders Jan Dobma (PvdA), Harald Bouman (GemeenteBelangen) en Harrie Sienot (CDA).

Hoofdlijnen coalitieakkoord

Besturen doe je samen, niet alleen!
De afgelopen periode is al veel tot stand gekomen. Dit heeft het gemeentebestuur niet alleen gedaan, maar in samenwerking met anderen. De komende periode willen de coalitiepartijen deze wijze van besturen krachtig voortzetten door belanghebbenden zoals inwoners, bedrijven, zorg en welzijnsinstellingen, verenigingen en schoolbesturen te betrekken bij het maken van (beleids)plannen. Als leidraad geldt: eerst inspraak, dan beslissen.

Economische zaken
Bij het stimuleren van de economie neemt de Eemshaven een centrale plaats in. Steeds meer bedrijven weten hun weg naar de Eemshaven te vinden. Het thema energie speelt hierbij een grote rol. In verband met de snelle bedrijvengroei in de Eemshaven zijn de coalitiepartijen met provincie en Groningen Seaports een toekomstvisie aan het ontwikkelen. In deze visie wordt rekening gehouden met de plannen voor glastuinbouw.
Het spreekt voor zich dat bij de planontwikkeling bescherming van het waddenmilieu en het leef- en woonklimaat in de nabij gelegen dorpen een voorwaarde is.
De coalitiepartners hechten veel belang aan de economische ontwikkeling van de Eemsdeltaregio tot duurzame, grensoverschrijdende havenregio en aan de instandhouding en versterking van de waardevolle natuur- en landschapswaarden en milieukwaliteit in het Waddengebied.

Naast de Eemshaven is de landbouw een zeer belangrijke economische factor in de gemeente. De coalitiepartijen vinden dat er voldoende ontwikkelingsmogelijkheden moeten worden geboden voor de agrarische sector binnen de landschappelijke randvoorwaarden.

Ook zijn de coalitiepartijen van mening dat er volop kansen liggen om de toeristische sector te ontwikkelen. De coalitiepartijen willen hier samen met de VVV en het bedrijfsleven nader invulling aan geven.

Sociaal beleid
De coalitiepartijen staan voor een goed en sociaal beleid. Dit beleid geldt niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering, maar ook voor werknemers en zelfstandigen die van een minimuminkomen moeten leven. Onder geen beding wordt er de komende periode gekort op het gemeentelijk minimabeleid. De inkomensondersteunende maatregelen die eerder in het leven zijn geroepen voor huishoudens met een minimuminkomen worden onverkort gehandhaafd. De verschillende budgetten voor deze maatregelen worden jaarlijks geïndexeerd. Dit geldt ook voor verstrekkingen in het kader van de Wmo.

Leefbaarheid in de dorpen
Op het gebied van wonen en voorzieningen worden als onderdeel van het op te stellen regionaal leefbaarheidsplan voor de dorpen plannen ontwikkeld in samenwerking met bewoners, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, verenigingen voor dorpsbelangen, handelsvereniging et cetera. In deze plannen wordt onder meer aandacht besteed aan vernieuwing en/of verbetering van de bestaande woningvoorraad, waarbij de coalitiepartijen zo veel mogelijk tegemoet willen komen aan de woonwensen van de inwoners. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat niet alleen aandacht wordt besteed aan (betaalbare) huisvesting voor ouderen maar ook voor jongeren en gezinnen.

Financiën
Om de gezonde financiële positie van onze gemeente te handhaven in een periode van rijks- en provinciale bezuinigingen, staan de coalitiepartners voor een voortzetting van een voorzichtig financieel beleid. Voorkomen moet worden dat er nieuwe structurele verplichtingen worden aangegaan voordat duidelijk is in hoeverre bezuinigingen kunnen worden opgevangen. Daarom willen de partners in 2010 voorlopig nog geen begin maken met de uitvoering van de ambities in de meerjarenraming. De coalitiepartners willen voorkomen dat door nu snel investeringsbeslissingen te nemen er in een later stadium fors bezuinigd moet worden.

Het beleid om de lasten voor burgers en bedrijven zo weinig mogelijk te laten stijgen, wordt voortgezet.

Het coalitieakkoord is te downloaden van de gemeentelijke website www.eemsmond.nl.