Nederland dreigt boot te missen bij zonne-energie

19/04/2010 10:00

SolarPlaza

Topsprekers belichten toekomst tijdens The Solar Future II in Utrecht

ROTTERDAM/UTRECHT - Terwijl in andere Europese landen steeds meer stroom uit zonne-energie wordt geproduceerd, voor vele duizenden Megawatt aan zonnepanelen wordt geïnstalleerd en gespecialiseerde bedrijven zich opmaken voor een sterke groei van de zonne-energiemarkt, dreigt Nederland achterop te raken en de boot bij deze vorm van duurzame energie te gaan missen.

In Duitsland werd vorig jaar voor 3800 Megawatt aan zonnepanelen geplaatst, tegen minder dan 10 Megawatt in Nederland. Zelfs België was met 220 Megawatt aan nieuwe zonne-energievermogen zijn noorderburen veruit de baas. In die landen krijgen eigenaren van zonnepanelen subsidie voor de elektriciteit die ze aan het net leveren. Nederland subsidieert het verschil in kostprijs en dreigt ook die minder succesvolle regeling af te schaffen. Andere Europese landen als Engeland, Frankrijk en Italië hebben eenzelfde regeling als Duitsland. Daarmee zou Nederland een van de weinige landen worden waar de toepassing van zonne-energie niet wordt ondersteund.

Welke kansen Nederland laat liggen, welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen te integreren in nieuwbouwprojecten en hoe lang het nog duurt voordat zonne-energie zonder subsidie kan concurreren met stroom uit het net komt donderdag 22 april aan de orde tijdens The Solar Future II in het Mediaplaza-complex in Utrecht.

Op deze tweede grote zonne-energieconferentie die Solarplaza in Nederland organiseert spreken onder anderen Ruud Lubbers, Professor Wim Sinke, ex-PvdA-minister Jacqueline Cramer en diverse andere deskundigen en topmensen uit het bedrijfsleven. Nu al hebben zich bijna tweehonderd deelnemers aangemeld. Dagvoorzitter is radio- en televisiepresentator Felix Meurders.

Volgens CEO Edwin Koot van Solarplaza is de afgelopen jaren in Duitsland een miljardenindustrie met 15.000 bedrijven rond zonne-energie ontstaan. Nederland kan in zijn ogen eenzelfde succes behalen als ze net als Duitsland elektriciteit die zonnepanelen aan het net leveren gaat subsidiëren. Die subsidies worden elk jaar lager en prikkelen bedrijven te innoveren. De Duitse zonnepanelenindustrie produceert elk jaar meer zonnecellen tegen lagere kosten. ,,De grootste uitdaging is nu om zonne-energie goedkoper te produceren dan elektriciteit uit het net. Dit omslagpunt komt ook in Nederland steeds dichterbij. Over vijf jaar is het goedkoper om de elektriciteit uit een zonnepaneel van een Nederlandse dak te gebruiken dan uit een stopcontact. In Zuid-Italië, waar de zon vaker schijnt en de elektriciteit duurder is, is dit punt al binnen twee jaar bereikt," aldus Koot.

De zonne-energiemarkt gaat de komende jaren vele banen opleveren. In 2009 zette de industrie 25 miljard om, in 2015 zal dat 50 miljard zijn. ,,Als er de komende jaren geen bloeiende Nederlandse zonne-energie ondernemingen ontstaan komen straks Duitse en Belgische bedrijven Chinese zonnepanelen op onze daken installeren," waarschuwt Koot

Meer informatie: www.thesolarfuture.nl





http://www.thesolarfuture.nl