Waterschap Rivierenland

Waterschap genomineerd voor Nationale Verkeersveiligheidsprijs

Waterschap Rivierenland is een van de drie genomineerden voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs. Deze prijs wordt op 22 april uitgereikt door Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat. Dit gebeurt tijdens het Nationale verkeersveiligheidscongres in Rotterdam. "Deze prijs beloont personen of organisaties voor een project dat heeft bijgedragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en het verdient om in het zonnetje te worden gezet", aldus de organisatoren van het congres.

Waterschap Rivierenland is genomineerd vanwege een vernieuwende aanpak in het onderzoek naar verkeersveiligheid in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. In deze regio is het waterschap de wegbeheerder voor wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom.
In het onderzoek is onderzocht hoe scholieren zélf de verkeersveiligheid op de route van huis naar school ervaren. En wat ze als knelpunten ervaren.
Vervolgens zijn de fietsroutes met de regionale wegbeheerders (gemeente en provincie) en met de politie geanalyseerd. Dit heeft heeft geresulteerd in een lijst met knelpunten. Deze knelpunten zijn inmiddels deels opgelost, of worden de komende jaren aangepakt. Daarnaast zijn de uitkomsten van het onderzoek ook gebruikt als input voor de ontwikkeling van lespakketten voor de scholen.

Voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs zijn in totaal 35 projecten ingediend. In aanmerking kwamen projecten met een aantoonbaar en positief effect op de verkeersveiligheid. Belangrijk is dat het project méér is dan alleen een noodzakelijke oplossing voor een bestaand probleem: het moet anderen inspireren en aanzetten om zelf aan de slag te gaan. Andere beoordelingscriteria zijn het stimuleren van samenwerking tussen partijen en een blijvend effect van het initiatief.

Meer informatie:

* Website ministerie Verkeer en waterstaat
* Website De Waard (gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland)