Gemeente Midden Delftland


Alphen-Chaam straks mogelijk 2e Cittaslow-gemeente Nederland

De Noord-Brabantse gemeente Alphen-Chaam wordt mogelijk de tweede gemeente in Nederland die het internationale keurmerk Cittaslow mag voeren.

Â

De officiële audit (toetsing) wordt op 22 april verricht door een delegatie van de gemeente Midden-Delfland. Dit is maandag bekendgemaakt door burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland.

Midden-Delfland is de eerste Nederlandse gemeente met het Citttaslow-keurmerk en is tevens de âCittaslow-hoofdstadâ van ons land. De internationale Cittaslow-organisatie in Italië neemt naar verwachting in juni een besluit over de voordracht van Alphen-Chaam.

Rijke historie
Alphen-Chaam ligt tussen Breda en Tilburg. De gemeente ontstond in 1997 door samenvoeging van Alphen en Riel, Chaam en Nieuw-Ginneken. De regio biedt een rijke historie (Alphen bestaat 1300 jaar) en beschikt over veel water en uitgestrekte bos- en heidegebieden. Alphen-Chaam kent een groot aantal streekproducten, waaronder het Kempisch Heideschaap en het Chaams hoen.

Cittaslow kwaliteitskeurmerk
Cittaslow is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor kleinere gemeenten met een eigen, specifieke identiteit. Zij moeten een hoge kwaliteit bieden op het gebied van de leefomgeving, het landschap en de streekproducten. Maar de gemeenten moeten tevens gastvrijheid, het milieu, de infrastructuur en de cultuurhistorie hoog in het vaandel hebben staan.

De Cittaslow-organisatie werd in 1999 in het Italiaanse Orvieto in het leven geroepen. Dat gebeurde door een aantal gemeenten die reeds actief waren in de Slow Food-beweging. Slow Food is een organisatie waarbij eerlijke, pure en goede voeding centraal staan.