Erasmus Universiteit Rotterdam

Afscheidscollege ISS-rector prof.dr. Louk de la Rive Box

Datum
Van: 22 april 2010 15:00
Tot: 22 april 2010 18:00

---

Locatie:
ISS, Kortenaerkade 12, 2518 AX Den Haag

Toelichting
Afscheidscollege Cooperation for knowledge demands know-how for cooperation

Over ontwikkelingssamenwerking in de toekomst

Op 22 april a.s. spreekt prof.dr. Louk de la Rive Box zijn afscheidsrede uit aan het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. In zijn rede, getiteld Cooperation for knowledge demands know-how for cooperation, gaat de vertrekkende rector onder meer in op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in Nederland en het belang van kennisinstituten zoals het ISS.

De la Rive Box (67), sinds 2005 rector van het ISS en hoogleraar International Cooperation, gaat met emeritaat. Eerder was hij hoogleraar aan onder meer de universiteiten van Utrecht en Maastricht. Ook werkte hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn loopbaan heeft Louk de la Rive Box een zeer actieve bijdrage geleverd aan het publieke debat over ontwikkelingssamenwerking. Hij werd ook wel genoemd als de meest invloedrijke persoon in dit debat. De la Rive Box heeft eraan bijgedragen dat het ISS in de afgelopen jaren meer dan voorheen een platform biedt aan discussie en gedachtenvorming over ontwikkelingsgerelateerde onderwerpen. Wekelijks zijn er bij het ISS seminars en discussies met beleidsmakers, politici, wetenschappers en natuurlijk de studenten van het ISS.

Prof.dr. Louk de la Rive Box wordt opgevolgd door prof.dr. Leo de Haan, tot op heden directeur van het Africa Studie Centrum in Leiden en hoogleraar De studie van ontwikkeling in Sub-Sahara Afrika.

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS - 300 à 400 per jaar - zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. De nadruk ligt sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten. Het ISS werkt nauw samen met universiteiten in zowel Azië, Afrika als Latijns Amerika. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.