Uitgeverij Bert Bakker

Multatuli. Een zelfportret

Donderdag 22 april a.s. van 20.00 - 22.00 is er een avond in Spui 25 over Multatuli. lr_rgb-multatuli
150 jaar nadat hij Max Havelaar schreef, verschijnt Multatuli. Een zelfportret. Het bevat een keuze uit Multatuli's boeken en brieven waarin de schrijver een onovertroffen - zij het uiterst subjectief - beeld geeft van zijn eigen leven. De fragmenten zijn van verbindende teksten en commentaar voorzien door historicus Cees Fasseur, die naam maakte met boeken over Indië en het koningshuis, en neerlandicus Dik van der Meulen, die zijn monumentale biografie over Multatuli in 2002 met de ako Literatuurprijs zag bekroond, en emeritus hoogleraar cultuurwetenschappen Hans van den Bergh, medebezorger van Multatuli's Volledige werken.
Programma
In maart 1868 was Multatuli bijna minister van koloniën geworden. Hans van den Bergh vertelt aan de hand van het nieuwe boek hoe zijn kansen lagen en waarom het toch misliep. Hedy d'Ancona en Frits Korthals Altes zullen met Cees Fasseur ingaan op de vraag of ze met Multatuli in één kabinet hadden willen zitten. Waar stond Multatuli politiek gezien? Is het vandaag de dag nog denkbaar dat een politiek geëngageerde auteur de politiek in kan?

De sprekers
Cees Fasseur is historicus en jurist. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder de tweedelige Wilhelmina-biografie. Dik van der Meulen is neerlandicus. Hij was medebezorger van de laatste delen van Multatuli's Volledige werken. Hans van den Bergh is een Nederlands literatuur - en toneelwetenschapper en tevens publicist en toneelrecensent en voorzitter van het Multatuli Genootschap.
Hedy d'Ancona heeft jarenlang voor de PvdA in de Eerste Kamer en het Europees Parlement gezeten.
Frits Korthals Altes is minister van Staat in Nederland en prominent lid van de VVD.

Aanmelden
Deze activiteit is gratis en u kunt zich aanmelden via www.spui25.nl.