Girlsday 2010: meisjes aan zet bij ASTRON en JIVE

21/04/2010 14:20

ASTRON-Netherlands Institute for Radio Astronomy

Dit is een gezamenlijk persbericht van ASTRON Nederlands instituut voor radioastronomie en JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe)

Dwingeloo, woensdag 21 april 2010

Girlsday 2010: meisjes aan zet bij ASTRON en JIVE

Aanstaande donderdag 22 april ontvangen de sterrenkundige instituten ASTRON en JIVE in Dwingeloo 30 meisjes van verschillende Noordelijke middelbare scholen tijdens de internationale Girlsday. Op deze dag maken de meisjes kennis met de dagelijkse werkzaamheden van astronomen en ingenieurs. Ze krijgen de kans om op een informele manier leuke workshops en proefjes te doen en te praten met vrouwelijke astronomen en ingenieurs.

Girlsday is een Europees initiatief om jonge meisjes enthousiast te maken voor techniek, bèta en ict, en vindt jaarlijks plaats op de vierde donderdag in april. ASTRON en JIVE vinden het belangrijk dat meisjes op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Door middel van de Girlsday kunnen de meisjes zien dat werken in techniek en wetenschap leuk en uitdagend is. Girlsday kan een eerste kennismaking zijn die de interesse voor techniek, bèta en ict aanwakkert. Het kan een dag zijn waar de meisjes met een goed gevoel aan terug denken als ze voor de keuze staan 'welke sector of welk profiel ga ik kiezen?', en later: 'welke opleiding ga ik volgen?'.

Bij ASTRON en JIVE zullen de meisjes zich tijdens de Girlsday bezighouden met vragen als: hoe bouw je een antenne en andere instrumenten voor een telescoop? En: hoe kun je een telescoop zo groot als Europa simuleren? Ook krijgen ze de kans om te chatten met telescoopbestuurders uit andere Europese landen zoals Zweden, Italië en Polen, en zullen ze zelf een radio-ontvanger bouwen. Het is de derde keer dat ASTRON en JIVE een Girlsday organiseren.

Einde persbericht





http://www.astron.nl