Gemeente Almere

Almere en Lelystad nieuwe studentensteden op kaart

22-04-2010

Ondertekening Bouwgroep Convenant In september 2010 gaat de Hogeschool Windesheim Flevoland van start met opleidingen in Almere en in Lelystad. Ter ere van het ondertekenen van de financieringsafspraken door de ministeries van OCenW en VROM, de regionale partners (Provincie Flevoland, gemeenten Lelystad en Almere) en Windesheim werd op 20 april een minicongres: `Flevoland een brede hogeschool' gehouden met als centraal thema: "Hoe zorgen wij ervoor dat Almere en Lelystad als studentensteden op de kaart komen te staan? "

Een succesvolle hogeschool is een school waar studenten graag en met plezier willen studeren. Daar is meer voor nodig dan alleen het vestigen van een school en goed onderwijs aanbieden.. Nu vertrekken jongeren die hoger onderwijs willen volgen veelal uit de provincie en komen ze daarna niet meer terug. Dat is ongewenst, onze economie heeft hoger opgeleid personeel nodig. Voor het vasthouden van deze jongeren zijn naast goede scholen ook andere randvoorwaarden nodig. Zo is Almere bezig met de ontwikkeling van een campusmodel. In Lelystad breidt Windesheim zijn vestiging verder uit in het Ondernemingen Centrum Flevoland. Mede daardoor kunnen de steden zich echt ontwikkelen tot een studentenstad, ook wat betreft sfeer en marketing. Maar gaat dat wel zo van zelf? Vandaar dit symposium om met belanghebbenden (onderwijs, studenten, overheid en bedrijfsleven) te zoeken naar ingrediënten om van Almere en Lelystad echte studentensteden te maken.

Het symposium werd geopend door Andries Greiner, gedeputeerde beroeps en hoger onderwijs. " De pioniersgeest van de provincie staat centraal om goed hoger onderwijs in ons Flevoland te realiseren. De aanwezigheid van hoger onderwijs heeft altijd een positief effect op het ondernemingsklimaat. De kenniscirculatie in onze provincie wordt intensiever en dit bevordert zo de innovatie sterk. Bovendien houdt hoger onderwijs meer jongeren hier. We hebben ze nodig!" Daarna was het woord aan de wethouders onderwijs van Almere en Lelystad. Martine Visser gaf aan de inzet van de alle betrokken partijen zeer gewaardeerd te hebben en is verheugd dat Windesheim Flevoland nu daadwerkelijk van start kan gaan. "Almere is een van de grootste steden van Nederland en daar hoort gewoon hoger onderwijs bij. Onze jongeren studeren graag in Almere, maar moeten nu nog noodgedwongen uitwijken naar elders. Dat is vervelend voor de jongeren, maar ook voor het bedrijfsleven. Hoger opgeleid personeel is essentieel". Wethouder De Jager: "Voor Lelystad is het kunnen aanbieden van doorlopende leerlijnen MBO-HBO vanuit zowel het middelbaar beroepsonderwijs als het voortgezet onderwijs van cruciaal belang om zo een beter gekwalificeerde beroepsbevolking klaar te stomen voor de arbeidsmarkt."

Ook Hein Dijkstra, Lid Commissie van Bestuur Windesheim sprak van een heugelijke dag. Na 2 jaar hard werken wordt dit vandaag beloond. Hij gaf aan dat "Hogescholen een duidelijke profilering moeten hebben om studenten aan zich te binden. Windesheim Flevoland legt het accent op kwaliteit, persoonlijke aandacht, ruimte, water en ondernemerschap. Uiteraard is er veel aandacht voor doorlopende leerlijnen. Goos Minderman, hoogleraar Public Governance van de Vrije Universiteit stelde zich de vraag hoe je Almere en Lelystad tot een succesvolle studentenstad maakt. "Dat staat eigenlijk al in de uitnodiging. De studenten moeten er graag en met plezier willen studeren! Hoger onderwijs dient echter ook andere doeleinden; het versterking van de kennisinfrastructuur van Flevoland met dynamiek naar de ROC's en totale onderwijsveld en het versterken van de economische structuur afgestemd op het bedrijfsleven in deze regio. Meer hoger onderwijs geeft een hoger bedrijfsprofiel en leidt tot verbetering van de economie. Het gaat niet alleen om bier en omzet in de winkels en horeca, het is ook de vermenging van mensen, van diversiteit, het bepalen van de sfeer in een stad. Volgens Bas Holweg voorzitter van studentenvereniging Endzjin draagt ook een studentenvereniging bij om van een stad een echte studentenstad te maken, naast goede studentenhuisvesting en horeca en sportmogelijkheden. Hij hoopt op een verdubbeling van het aantal leden als Windesheim Flevoland vol op stoom is.

Meer Hoger Onderwijs in Flevoland

De stap naar nieuw Hoger onderwijs in Flevoland wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen de overheden op Rijks, provinciaal en gemeentelijk niveau en de belangrijkste onderwijsaanbieders in de regio, VU/Windesheim, de Aeresgroep en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Deze partijen hebben in 2007 een convenant Hoger Onderwijs Flevoland afgesloten, waarin de doelstelling van het realiseren van meer hoger onderwijs in Flevoland centraal staat.

Renk Roborgh, Directeur Generaal Hoger Onderwijs van het ministerie van OCenW en Chris Kuijpers, Directeur Generaal Ruimte van het ministerie van VROM werden geïnterviewd waarom het Rijk 37 miljoen investeert in Windesheim Flevoland. Beiden vonden dat Flevoland daarvoor nog de ruimte heeft naast de unieke ligging en groei van Almere. De heren Roborgh en Kuijpers gaven aan dat het Rijk onderkent dat goede voorzieningen een basisvoorwaarde zijn voor een volwaardige en evenwichtige ontwikkeling van Almere als vitale stad in het stedelijke netwerk van de Noordvleugel.

Het minicongres werd afgesloten met een paneldiscussie waarbij bestuurders, ondernemers en studenten met elkaar in debat gingen over de vraag wat is nodig om er voor te zorgen dat Almere en Lelystad als studentensteden op de kaart komen te staan.

Windesheim Flevoland

Windesheim Flevoland betreft 2 vestigingen in Almere en Lelystad. In totaal wordt een nieuwe hbo-instelling voorzien van ca. 6000 studenten in 2025. De Almeerse vestiging van Windesheim Flevoland begint in september 2010 met de voltijdsstudies information engineering (kort gezegd een game-opleiding), pabo, small business en de opleiding ondernemen, innovatie en techniek. Deze vier studies neemt Windesheim Flevoland over van Hogeschool van Amsterdam. In 2011 komen daar nog eens twaalf voltijdsopleidingen bij, zoals commerciële economie, verpleegkunde en communicatie. In Lelystad kan Windesheim Flevoland dat schooljaar vier extra duale en deeltijdopleidingen aanbieden: management, economie en recht, small business, bouwkunde en verpleegkunde.

In 2015 hebben studenten in Flevoland de keuze uit 37 voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen in Almere en Lelystad. Het brede pakket aan opleidingen op het vlak van onder meer economie, zorg, ICT, techniek, ruimte en vrije tijd, biedt voor jongeren in de regio uitstekende keuzemogelijkheden voor een goede HBO-studie. Het opleidingsaanbod is dan ook zo gekozen dat het aansluit bij de wensen van studenten en past bij de vraag van het regionale bedrijfsleven. Naast hoger beroepsonderwijs wil Windesheim Flevoland zich richten op onderzoek en maatwerktrajecten voor organisaties.