Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Peuterspeelzaalwerk gratis voor lage inkomens (persbericht 030, 2010)

Vanaf 1 mei 2010 hoeven ouders met een laag inkomen geen eigen bijdrage meer te betalen voor het peuterspeelzaalwerk. Dit heeft het college van B&W van de gemeente Hoogezand-Sappemeer onlangs besloten. De gemeente wil hiermee stimuleren dat er meer kinderen gebruik maken van de peuterspeelzaal.

Het peuterspeelzaalwerk, in deze gemeente uitgevoerd door Timpaan, is namelijk een belangrijke voorbereiding voor de basisschool. Op de peuterspeelzalen wordt gewerkt met een programma voor voorschoolse educatie, waarbij kinderen spelenderwijs worden gestimuleerd in hun ontwikkeling. Deze manier van werken draagt bij aan het tegengaan van eventuele taal- of ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en zorgt ervoor dat kinderen succesvoller instromen op de basisschool. Â

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de kosten een belemmering zijn voor ouders om hun kind naar de peuterspeelzaal te brengen. De gemeente is van mening dat de financiën geen reden mogen zijn dat kinderen uit de laagste inkomensgroepen de peuterspeelzaal niet kunnen bezoeken. Ouders met een laag inkomen konden daarom al een beroep doen op het gemeentelijke stimuleringsfonds waarbij ze de helft van de ouderbijdrage vergoed kregen. Ouders moesten dit echter zelf aanvragen en deze regeling zorgde bovendien voor de nodige administratie. Om deze belemmeringen ook weg te nemen heeft het college nu besloten peuterspeelzaalwerk helemaal gratis te maken voor lage inkomens.

Â

De vrijstelling geldt voor alleenstaande ouders met een bruto-inkomen van maximaal ⬠1.548,36 en voor gehuwden/samenwonenden met een bruto-inkomen van maximaal ⬠1.618,74. De gemeente betaalt de kosten van het gratis maken van de peuterspeelzaal uit de middelen voor onderwijsachterstandenbeleid die zij van het rijk ontvangt.