TÜViT-certificaat voor .nl-domeinregistratiesysteem SIDN

22/04/2010 10:22

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

DRS5 scoort heel hoog op onderhoudbaarheid

Arnhem, 22 april 2010 - SIDN, de .nl-registry, heeft vandaag het TÜViT-certificaat ontvangen voor de software die de basis vormt van het domeinregistratiesysteem DRS5. DRS5 is de nieuwe versie van het systeem waarin de .nl-domeinnamen worden geregistreerd en bevat veel nieuwe functionaliteiten. Het certificaat werd uitgereikt door TÜV Informationstechnik GmbH (TÜViT) en de Software Improvement Group (SIG). De DRS5-software behaalt vier (van de vijf) sterren en scoort daarmee heel hoog op het gebied van onderhoudbaarheid.

Evaluatiecriteria

Om vast te stellen of een softwareproduct voor certificering in aanmerking komt, meet SIG de onderhoudbaarheid door middel van grotendeels automatische broncode analyse. Het meetmodel hiervoor is gebaseerd op ISO/IEC 9126, voortbouwend op extensief wereldwijd wetenschappelijk onderzoek, en ontwikkeld en gevalideerd binnen SIG's assessment-praktijk. Het gebruikte model is een gelaagd model dat begint met het meten van kwantificeerbare grootheden van softwaresystemen zoals volume, complexiteit en duplicering. De meetwaarden worden dan samengevoegd naar kwaliteitsprofielen en uitgewerkt naar waarderingen voor systeemgrootheden. Vervolgens worden ze samengevoegd naar de kwaliteitskarakteristieken voor ISO/IEC 9126 en samengevat tot een complete waardering binnen een waarderingsysteem van vijf sterren.

Na evaluatie door SIG kunnen softwareproducten worden gecertificeerd door TÜViT en op die manier het kwaliteitskeurmerk TÜViT Trusted Product Maintainability toegekend krijgen.

Onderhoudbaar systeem

Cees Toet, Manager ICT SIDN: "Wij zijn natuurlijk erg blij met deze mooie beoordeling. Gedurende het gehele ontwikkeltraject heeft voor ons de kwaliteit van het systeem voorop gestaan. Dit certificaat bevestigt dat we hierin zeer goed geslaagd zijn. En dit kwaliteitsniveau blijven we nastreven, we willen het certificaat immers ook behouden bij toekomstige releases van DRS5. Hiervoor hebben we voor de komende jaren al afspraken gemaakt met de SIG. Voor onze registrars is de certificering een teken dat zij werken met een goed opgezet, onderhoudbaar en daardoor ook erg betrouwbaar systeem, wat tegelijkertijd een solide basis vormt voor toekomstige ontwikkelingen. Voor de medewerkers van SIDN en de betrokken externe partijen is het een welverdiende pluim!"

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sidn.nl