Politie Groningen

Parketpolitie scant kentekens wanbetalers

Provincie Groningen, 22-04-2010 o Van april tot oktober zet de Groningse Parketpolitie automatische kentekenherkenning (ANPR) in om autos te scannen op nog openstaande boetes en celstraffen.

Wanneer de politieauto langs een voertuig rijdt waarvan de eigenaar in het informatiesysteem van de Parketpolitie zit, gaat er automatisch een signaal af. Voor de parketwachters een teken om bij de eigenaar aan te bellen of, wanneer deze niet thuis is, zijn auto buiten gebruik te stellen. De herkenbare politieauto wordt ingezet bij het dagelijks werk in de regio, maar ook bij grote verkeerscontroles, voetbalwedstrijden en evenementen.

De Parketpolitie verwacht door het gebruik van ANPR efficiënter te kunnen werken bij het innen van niet betaalde boetes. De resultaten van de afgelopen drie weken bevestigen dat. Het computersysteem gaf bij 63 openstaande verkeersboetes een hit, samen goed voor bijna 8100 euro. De politie liet twaalf autos wegslepen, waarvan er nog zeven in een politieloods staan. Vijf eigenaren kozen eieren voor hun geld en kregen hun auto terug na het betalen van de boete. Ook is een rijbewijs ingenomen en na betaling retour gegeven. In 2009 was de grootste vangst met ANPR een automobilist die nog 2000 euro en 180 dagen cel had openstaan.

Waar betalen?

Mensen die nog een boete hebben openstaan, kunnen hun boete pinnen bij de Parketpolitie aan de Kleine Leliestraat 4 in Groningen (open van 8.30 tot 12.00 uur) of bij het hoofdbureau aan de Rademarkt 12. Bij de andere politiebureaus kan men alleen terecht met gepaste contante betaling.