Technische Universiteit Eindhoven

Philips en Microsoft op 54ste verjaardag TU/e

Geplaatst: 22 april, 2010

De TU/e viert vandaag haar 54ste verjaardag, met als thema 'Innovatie en Ondernemerschap'. Philipsdirecteur Harry Hendriks is een van de sprekers, en onderzoeker Bill Buxton van Microsoft krijgt een eredoctoraat. Verder neemt TU/e-bestuursvoorzitter Amandus Lundqvist vandaag officieel afscheid.

Een beeld van de Paterskerk, waar de Dies gevierd wordt. Foto: Bart van Overbeeke.

De komst van Buxton stond even op losse schroeven, doordat het luchtverkeer stil lag de afgelopen dagen. Maar hij heeft toch zijn weg naar Europa weten te vinden.

Kleurrijk
Buxton, hoofdonderzoeker bij Microsoft Research en adjunct-hoogleraar aan de Universiteit van Toronto, krijgt zijn eredoctoraat uit handen van Hans van Duijn, Rector Magnificus van de TU/e. De kleurrijke Canadees krijgt de onderscheiding vanwege zijn hoogstaande onderzoek naar de interactie tussen mens en computer. In zijn werk is een grote belangstelling te zien voor het gebruik van technologie ter ondersteuning van creatieve activiteiten, zoals design, muziek en films. Bill Buxton is sinds 2007 lid van de Raad van Advies van de faculteit Industrial Design van de TU/e.

Afscheid
Het programma van deze 54ste dies natalis wordt afgesloten door het formele afscheid van Amandus Lundqvist, na acht jaar voorzitterschap van het College van Bestuur van de TU/e. In zijn rede zal hij terugkijken op wat er in die tijd is bereikt. Niet alleen op de universiteit zelf, maar vooral in de brede samenwerking met industrie en overheid.

Schouwspel
De Technische Universiteit Eindhoven viert haar dies natalis in de Paterskerk, in het centrum van de stad, aan de Tramstraat 37. Een opmerkelijk schouwspel daarbij is de aankomst en het vertrek van het zogenaamde cortège. Dit is een stoet met alle TU/e-hoogleraren, die voor deze gelegenheid gekleed gaan in toga. In de kerk is plaats voor zo'n zeshonderd genodigde bezoekers.

Het programma van de dies natalis is als volgt:
* 15.15u: Ontvangst in Paterskerk

* Maria van der Hoeven, minister van EZ. Samen op weg naar een innovatiever Nederland (videoboodschap)

* Hans de Groene, plaatsvervangend directeur-generaal bij het ministerie van EZ

* Amandus Lundqvist, voorzitter College van Bestuur van de TU/e. Ondernemende wetenschap.

* Harry Hendriks, voorzitter directie Philips Electronics Benelux. De wereld na de crisis.

* Muzikaal intermezzo door Laila Sbaiti

* Uitreiking eredoctoraat aan Bill Buxton door Hans van Duijn, Rector Magnificus TU/e

* Afscheid van Amandus Lundqvist door Hans van Duijn, Rector Magnificus TU/e