Nederlands Jeugdinstituut


Jaarverslag: Nederlands Jeugdinstituut ziet groei activiteit in 2009

Kennis voor de praktijk

Het Nederlands Jeugdinstituut is er in 2009 goed in geslaagd kennis over jeugd en opvoedingsvragen naar de praktijk te brengen. Bijna één miljoen bezoekers keken op de websites van het Nederlands Jeugdinstituut, 26% méér dan in 2008. De websites bevatten onder meer webdossiers en databanken. Naast het beheer van kennis (verzamelen, verrijken, valideren en verspreiden), ondersteunt het instituut ook actief de ontwikkeling en implementatie van kennis in de praktijk. Zo waren eind vorig jaar 3.200 professionals getraind in het bewezen effectieve programma Triple P (positief opvoeden). Dit staat in het vandaag verschenen Jaarverslag 2009 van het Nederlands Jeugdinstituut.

Met het voortdurend leggen van verbindingen tussen kennis en praktijk heeft het Nederlands Jeugdinstituut een unieke positie in de Nederlandse jeugdsector. Het Nederlands Jeugdinstituut werkt vanuit drie programmalijnen, gericht op gezonde, normale ontwikkeling; preventie en opvoedondersteuning en effectieve, geïndiceerde jeugdzorg. In die programma's zijn de belangrijkste maatschappelijke jeugd- en opvoedingsthema's van dit moment in beeld en zijn kennis- en praktijkontwikkeling rond die thema's met elkaar verbonden.

Activiteiten sterk toegenomen

De activiteiten, producten en diensten van het Nederlands Jeugdinstituut zijn in 2009 sterk toegenomen. Enkele voorbeelden:
* Zesentwintig webdossiers over uiteenlopende thema's in de jeugdsector werden geschreven en geactualiseerd. De dossiers schetsen de problematiek, beleid, onderzoek en indien relevant erkende interventies rondom een thema.

* Databanken op het gebied van gezin en jeugdzorg werden opgezet en uitgebreid. In opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin werkt het Nederlands Jeugdinstituut aan de digitale kennisbank www.gezin.nl, waarin alle relevante kennis over gezinnen en gezinsbeleid wordt gebundeld en beschikbaar gesteld.
* Samen met veel andere partijen in de jeugdzorg werkt het Nederlands Jeugdinstituut aan het Actieplan Professionalisering in de Jeugdzorg.

* Het instituut ondersteunt met handvatten, richtlijnen en trainingen de invoering van de Regionale Aanpak van Kindermishandeling.
* Ook werkte het Nederlands Jeugdinstituut in 2009 aan versterking van het intercultureel vakmanschap van professionals.
* Binnen het project Allemaal Opvoeders wordt samen met tien pilotgemeenten gewerkt aan het versterken van opvoednetwerken rond kinderen en gezinnen.

* In opdracht van het ministerie van OCW zijn Kwaliteitsteams Veiligheid opgezet, die vorig jaar 159 scholen adviseerden op het terrein van sociale veiligheid.

* Met de handreiking Opvoedingsondersteuning werd een belangrijke bijdrage geleverd aan de Gereedschapskist CJG van het ministerie en de VNG.

* Tevens ondersteunt het Nederlands Jeugdinstituut veel gemeenten bij het leggen van goede verbindingen tussen CJG's en ZAT's.
* Samen met het veld zijn tien prestatie-indicatoren voor de jeugdzorg ontwikkeld, een belangrijk gereedschap om te kunnen sturen op de kwaliteit van de zorg.

* Voorts ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut samen met zorgaanbieders het Classificatiesysteem voor de Aard van de Problematiek van cliënten in de Jeugdzorg (CAP-J), een praktisch bruikbaar handboek.

Juiste keuzes

"De jeugdsector zal zich evenmin als andere sectoren kunnen onttrekken aan de gevolgen van bezuinigingen en politieke besluitvorming", wordt in het voorwoord door de Raad van Bestuur vastgesteld. "Dat hoeft geen probleem te zijn. Veel belangrijker dan de hoeveelheid geld die naar de jeugdsector gaat, is dat de juiste keuzes worden gemaakt bij de bestemming van dat geld. Waar te weinig aandacht bestaat voor de effectiviteit van methodieken, zal geld nooit voldoende zijn om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Waar een hoge uitval van professionals een grote druk blijft leggen op organisaties in de jeugdsector, kan het beschikbare geld maar beperkt ten goede komen aan datgene waarvoor het is bedoeld. En waar de sector gevangen blijft in slopende discussies over stelsel en financieringsstromen, komen we nauwelijks toe aan een krachtige en eensgezinde aanpak."

"De jeugdsector heeft een kennisinstituut nodig", concludeert de Raad van Bestuur. "Om te werken aan goede opvoeding, preventie, effectieve zorg en om te leren van elkaar, kennis te delen. De meest efficiënte manier om dat kennisproces te organiseren is in een hybride stelsel, met financiële betrokkenheid van de praktijk, maar ook met publieke middelen, die garanderen dat de beschikbare kennis zo breed mogelijk kan worden verspreid en ingezet. Als het belang daarvan, door alle politieke turbulentie heen, ook door het komende kabinet wordt onderschreven, kan het Nederlands Jeugdinstituut professionals blijvend terzijde staan om te doen waarvoor zij hebben gekozen: werken aan gezond opgroeien en aan effectieve hulp."

Vraag het Jaarverslag 2009 aan.