Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 09 april 2010

In alle opzichten een prijzenswaardig gebouw

Het Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem, een ontwerp van architectenbureau Koen van Velsen, heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010 gewonnen. De jury onder leiding van Marlies Rohmer (architectenbureau Marlies Rohmer) vindt het een in alle opzichten prijzenswaardig gebouw.

Uit het juryrapport: `Het goed uitgewerkte, esthetische gebouw is onopvallend maar aanwezig, rustig maar niet saai, het zit vol contrasten maar straalt ook veiligheid uit. De mix van complexiteit en eenvoud, de aandacht voor fysieke, praktische en sociale details, de helderheid, het meesterlijke lichtspel, de natuurbeleving, alles is doordacht en klopt. Volgens de jury is dit niet alleen een regionale winnaar maar een voorbeeld voor de architectuur en de zorgsector op wereldniveau, een nieuw Zonnestraal.'

De winnaar ontving uit handen van Marlies Rohmer de speciale BNA Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury - naast Marlies Rohmer bestaande uit Floor Arons (Arons en Gelauff architecten), René Onsia (Onsia Architectuur), Patrick van der Klooster (AIR Rotterdam) en Martien de Vletter (Uitgeverij SUN Architecture) - nomineerde naast de winnaar nog twee projecten:
- Gemeentehuis Bronckhorst van Atelier PRO architekten uit Den Haag
- Pop- en Cultuurpodium Metropool, Hengelo van Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam

Alle drie projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass