Wageningen Universiteit en Researchcentrum
DAIRYMAN Kennisuitwisselingcentrum De Marke geopend

22 apr 2010

Met een landelijke studiedag over maïsteelt op zandgronden is op donderdag 22 april De Marke officieel geopend als kennisuitwisselingcentrum van het EU-Interregproject DAIRYMAN. De heer Fons Goselink, senior beleidsmedewerker beleid en strategie landbouw bij de provincie Gelderland, onthulde daarvoor het nieuwe naambord. Ook de door DAIRYMAN gefinancierde mobiele mestscheider werd gepresenteerd.

Netwerk kennisuitwisselingcentra
Binnen DAIRYMAN zijn negen kennisuitwisselingcentra aangewezen. Voor Nederland is dat De Marke. De acht overige liggen in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Ierland en Noord-Ierland. Samen vormen ze een netwerk dat een centrale rol gaat spelen in de kennisuitwisseling over milieumaatregelen op melkveebedrijven. Voorbeelden hiervan zijn hulpmiddelen, zoals de excretiewijzer (BEX) en innovaties, zoals mestscheiding. Ook gaan de centra op duurzaamheid gerichte innovaties uit andere regioâs praktisch testen en evalueren. In dit kader is ook de mestscheider aangeschaft.

Netwerken voorloperbedrijven
DAIRYMAN, een afkorting van dairy management, startte in september 2009 en duurt 4 jaar. Het project wil plattelandsgemeenschappen versterken in de gebieden in Noordwest-Europa waar melkveehouderij een belangrijke economische activiteit is en een belangrijke vorm van grondgebruik. DAIRYMAN zorgt voor een melkveesector die de concurrentie met andere gebieden beter aan kan, voor een sterkere regionale economie en een betere milieukwaliteit van het landelijke gebied. Naast de kennisuitwisselingcentra worden in de tien deelnemende regioâs ook netwerken van voorloperbedrijven opgezet. In Nederland zijn dat de deelnemers van het project Koeien & Kansen.

ERDF
DAIRYMAN wordt voor de helft gefinancierd met geld uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) onder supervisie van het programma INTERREG IV B voor Noordwest-Europa. Het ERDF steunt projecten die bijdragen aan een samenhangende en duurzame gebiedsontwikkeling en waar er samenwerking is tussen de landen en regioâs in Noordwest-Europa. De andere helft van de financiering komt van de Nederlandse overheid en uit de melkveesector.

Contact
Léon Å ebek
Tel. 0320 293 424